otvara se knjiga

Počinje upis 15-godišnje domaće obveznice u kunama

05.07.2017 u 09:51

Bionic
Reading

U srijedu se otvara knjigu za upis 15-godišnje domaće obveznice u kunama, indeksirane uz kretanje tečaja kune prema euru, a po riječima jednog od aranžera, vrijednost izdanja bit će određena razinom potražnje

'Knjige upisa otvaraju se u 9,00 sati. Konačni iznos izdanja bit će određen u kasnijoj fazi, ovisno o potražnji investitora' kazao je jedan od aranžera Reutersu. Izdanje obveznica očekuje se 7. srpnja.

Analitičari Addiko banke pišu da će fokusu investitora u srijedu na domaćem financijskom tržištu biti na očekivanom izdanju domaće obveznice s dospijećem 2032. za koju se danas otvara knjiga upisa. Očekuju solidan interes investitora, imajući na umu solidne makroekonomske pokazatelje i nedavni izlazak iz Procedure prekomjernog deficita (EDP).

Četiri najveće domaće banke su među aranžerima tog izdanja, a očekuje se da će interes za upis između 300 i 400 milijuna eura iskazati osiguravateljske kompanije i mirovinski fondovi.

Hrvatska se posljednji put zadužila sredinom ožujka ove godine na inozemnom tržištu, dogovorivši prodaju 1,25 milijardi eura vrijedne obveznice s dospijećem 2027. godine, uz prinos od 3,19 posto i kuponom od 3,0 posto, što je dosad najpovoljnije zaduženje.

Na domaćem tržištu, pak, posljednji put Ministarstvo financija izdalo je dvije kunske obveznice u veljači, u ukupnom izdanju od 8,5 milijardi kuna i to s također povijesno najnižim prinosom - petogodišnja kunska obveznica s prinosom od 2,25, a jedanaestogodišnja od 2,87 posto.

Ove godine na naplatu stiže još obveznica vrijedna 4 milijarde kuna, koja dospijeva u studenome.