RATNI ZLOČINI

Počinje suđenje Ratku Mladiću, ali ne za Hrvatsku

16.05.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Suđenje bivšem zapovjedniku vojske bosanskih Srba generalu Ratku Mladiću, optuženom za genocid u Bosni i Hercegovini, trebalo bi započeti u srijedu pred Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) u Haagu, a neizvjesnost oko njegova početka unijela su dva zahtjeva obrane za odgodom početka suđenja

Mladićeva obrana proteklih je nekoliko dana podnijela dva zahtjeva za odgodom početka suđenja. U prvom podnesenom u petak traži odgodu suđenja zbog navodne pristranosti člana sudskog vijeća Alphonsa Orieja, čije izuzeće traži, a u drugom zahtjevu podnesenom u ponedjeljak traži odgodu za šest mjeseci tvrdeći da tužiteljstvo nije na vrijeme predalo sve dokaze obrani.

Sudsko se vijeće nije očitovalo ni o jednom zahtjevu.

Ukoliko suđenje započne u srijedu uvodne će riječi iznijeti tužitelji, dok će obrana svoje uvodne riječi iznijeti na početku dokaznog postupka obrane. Tužitelji bi prvog od svojih 140 svjedoka trebali izvesti 29. svibnja.

Mladić je optužen za genocid u BiH počinjen pokoljem tisuća muslimanskih muškaraca u Srebrenici u srpnju 1995. godine, progon muslimanskog i hrvatskog stanovništva širom BiH, višegodišnju opsadu i teror stanovnika Sarajeva i uzimanje pripadnika mirovnih snaga UN-a za taoce.

Mladić je prije godinu dana u Srbiji uhićen nakon 16 godina skrivanja, a o krivnji po optužnici odbio se izjasniti, te je sud umjesto njega zabilježio da se ne osjeća krivim.