PROSVJED '1 OD 5 MILIJUNA'

Prosvjednici u Beogradu spremni su za razgovore s Vučićem, ali pod jednim uvjetom. Pogledajte što traže od njega

13.04.2019 u 17:16

Bionic
Reading

U Beogradu je u 15 sati ispred Doma Narodne skupštine počeo prosvjed protiv predsjednika Aleksandra Vučića 'Svi kao jedan - Jedan od pet miliona'. Organizatori prosvjeda, lideri Saveza za Srbiju (SZS), apelirali su na građane da svoje nezadovoljstvo prema 'režimu' Srpske napredne stranke izraze mirno

Ispred zgrade Skupštine na prosvjedu najavljenom kao dosad najveći skup protiv vlasti okupili su se predstavnici opozicije, lideri Saveza za Srbiju – Dragan Đilas, Nebojša Zelenović, Borko Stefanović, Vuk Jeremić, Zoran Lutovac, Janko Veselinović, Dejan Bulatović.

Na prosvjedu su pročitani zahtjevi za formiranje zajedničke komisije vlasti i oporbe za definiranje fer i poštenih izbornih uvjeta, izbor novog sastava Regulatornog tijela za elektroničke medije (REM) i izbor tehničkog i uređivačkog tima Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine, javlja N1.

Navedeno je da sastav REM-a mora biti "na ravnopravnim osnovama" po broju predstavnika vlasti i opozicije.

  • +7
Beograd: Ispred Narodne skupštine započeo prosvjed "Svi kao jedan - 1 od 5 milijuna" Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL

"Uvjet je i izbor tehničkog rukovodstva i uređivačkog kolegija informativnog programa RTS i RTV koji bi u prijelaznom razdoblju činile nestranačke osobe koje bi delegirala vlast i opozicija", navodi se.

Pročitano je da su predstavnici prosvjeda "Jedan od pet miliona" spremni za razgovor sa nadležnim organima i da će u sljedećim danima delegirati predstavnike za sve tri predložene radne grupe.

"Za pokretanje dijaloga odredili smo ne samo predstavnike oporbenih stranaka već i predstavnike strukovnih udruženja", poručeno je sa skupa.

Prosvjednici su poslije pročitanih zahtjeva krenuli u šetnju ka zgradi Vlade Srbije i Slaviji.

"Slobodna Srbijo, i danas smo pokazali da smo dostojanstveni, slobodni, civilizirani. Hajde sada da pokažemo ponovno u Beogradu da je Beograd svijet i neka cijeli svijetet vidi koliko nas danas ima", poručeno je prije same šetnje.

Uz njih na skupu govore i brojni građani, koje se predstavljaju kao žrtve Vučićevog režima. Među njima su poljoprivrednici, građani uhićeni na ranijim prosvjedima, koji Vučiću šalju oštre i zanimljive poruke. Jedan od njih Vučića je podsjetio: 'Govorio si nam da nismo dovoljno veliki Srbi, sad nam pričaš da nismo dovoljno veliki Nijemci'.

Lideri Saveza za Srbiju apelirali su na građane da mirno izraze svoje nezadovoljstvo prema "režimu SNS". Građanima se na prosvjedu čitaju zahtjevi oporbe i nezadovoljnih građana, a s govornice im se obraćajku lideri opozicije i javne osobe, javlja N1.

Bivši sudac Vrhovnog suda Zoran Ivošević optužio je predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je svu vlast podredio svojoj volji.

On je rekao da je "prigrabio moć predsjednika države, Vlade".

Profesor Fakulteta političkih znanosti Čedomir Čupić optužio je Vučića da je uzurpirao vlast u državi i vladavinu prava pretvorio u osobnu samovolju.

"U svoje ruke je uzeo svu izvršnu i zakonodavnu vlast, mimo zakonom propisanih dužnosti i ovlasti. Krenuo je pokoriti i osvojiti sudsku vlast, koja uvijek treba ostati nezavisna. A nema života bez prava i pravde", rekao je Čupić.

On je naveo da, iako je Vučić pokrenuo kampanju pod nazivom "Budućnost Srbije", država Srbija nema nikakvu budućnost sa njim.

U ograđenom dijelu iza pozornice su i brojne druge političarke, uključujuči i bivšeg predsjednika Srbije i predsjednika SDS Boris Tadić, javlja Danas.

Tu su i brojne nestranačke javne ličnosti, a pristigli su građani iz Novog Sada, Kragujevca, Kruševca, Kraljeva, Mladenovca i Srbobrna, Šida, Lazarevca, Petrovca na Mlavi, ali i s Kosova. Sve grupe, javlja Blic, dolaze do Skupštine iz pravca Dečanske, prolaze prema pozornici pored okupljenih građana, koji ih pozdravljaju pljeskom. Zatvoreni su Bulevar kralja Aleksandra i okolne ulice, a dio demonstranata dolazi i iz pravca Terazija.

Pokušaja ulaska u Skupštinu nije bilo, piše Danas, a nema ni pojačanog siguranja na samim vratima Skupštine i oko zgrade parlamenta. Policija u Skupštine je u pripravnosti.

Šef kluba zastupnika SNS-a Aleksandar Martinović izjavio je da će zastupnici vlasti ostati u Domu Narodne Skupštine i da će je čuvati od onih koji bi htjeli 'nasiljem, prijetnjama i ucjenama preuzeti institucije i uzeti vlast u Srbiji'.

  • +13
Prosvjednici na jednom od ranijih prosvjeda pred zgradom Predsjedništva u Beogradu Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ranije danas izjavio je da se ništa neće dogoditi na prosvjedu '1 od 5 miliona'. On, njegova SNS i njihovi koalicijski partneri najavili su protuprosvjed u Beogradu za 19. travnja.

Prvi prosvjed protiv aktualne vlasti održan je krajem studenoga u Kruševcu zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića. Sljedeći prosvjed održao se 8. prosinca u Beogradu, u kojemu se od tada održava svake subote.

Promjena slogana

Od prve građanske šetnje 8. prosinca prošle godine pod geslom 'Stop krvavim košuljama', kojoj je prethodilo prebijanje lidera Levice Srbije Borka Stefanovića u Kruševcu, preko slogana '1 od 5 miliona' kome je kumovao osobno predsjednik Vučić, uz moto '#PočeloJe', kroz 'Tunel laži' do 'Dnevnika slobodne Srbije' ispred RTS-a, za četiri mjeseca protesta došlo se do trenutnog mota 'Svi kao jedan'.

Protesti su se proširili i na druge gradove i općtine širom Srbije. Jučer su se, primjerice, održali u Novom Sadu, Nišu, Čačku, Kruševcu, Zaječaru, Vršcu, Čačku, Požarevcu, Valjevu, Velikoj Plani, Bogatiću, Šidu, Užicu i Leskovcu, piše Danas.

Redovito se održavaju pod sloganom 'Jedan od pet miliona', koji je nastao zbog izjave predsjednika Srbije Aleksadra Vučića da neće ispuniti nijedan zahtjev prosvjednika makar ih na ulice izašlo i pet milijuna.

Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca, i član SZS, na pitanje što će biti dalje, odnosno, hoće li prosvjedi trajati neprekidno do 9. svibnja, rekao je da su oni dramatično važni jer pokazuju da se Srbija svrstala u red civiliziranih naroda.

'Nekad se odluke donose u trenucima i spontano, recimo nije bilo plana da se uđe u RTS. Važno je i da lijevo i desno pozicionirane stranke i pokreti zajedno šetaju jer imamo velikog zajedničkog neprijatelja', upozorio je Zelenović.

Aleksandar Vučić, njegova Srpska napredna stranka i njihovi koalicijski partneri najavili su protuprosvjed u Beogradu za 19. travnja.