PREDZIĐE CRKVENOG MORALA

Počelo zatvaranje gayeva u Rusiji!

06.04.2012 u 15:45

Bionic
Reading

Započelo je hapšenje homoseksualaca u Rusiji! Temeljem novog homofobnog zakona koji je izglasan u Sankt Peterburgu, prema kojemu je zabranjeno svako javno isticanje homoseksualnosti, ruska policija danas je uhapsila dvojicu aktivista koji su na ulicu izašli s transparentom 'Homoseksualnost je normalna'

Turistička metropola Rusije i njezin drugi najveći grad Sankt Peterburg danas je još jednom pokazao svoje netolerantno lice. Nedavno je, unatoč osudama međunarodne zajednice i aktivista, izglasan zakon po kojem se zabranjuje svako javno izražavanje homoseksualnosti, biseksualnosti i transrodnosti, a trebalo je proći malo više od mjesec dana da padnu i prve njegove žrtve.

Kako javlja njemački tjednik Der Spiegel u svojem online izdanju, dogodila su se 'prva hapšenja po diskriminatornom i homofobnom zakonu'. Zakon propisuje da se javno izražavanje homoseksualnosti kažnjava i ogromnom novčanom kaznom od 500 tisuća rubalja, što je oko 13 tisuća eura – inače daleko iznad prosječne godišnje zarade u Rusiji. Po uzoru na Sankt Peterburg, ruski parlament Duma upravo razmatra sličan zakon koji bi važio na cijelom državnom teritoriju.

Tome su se danas usprotivila dvojica aktivista, koja su na ulicu izašla s transparentom 'Homoseksualnost je normalna', na što je ubrzo reagirala policija i uhapsila ih. Sada im prijeti drakonska novčana kazna, a teško je povjerovati da će biti sigurni u ruskom zatvoru.

Tzv. zakon protiv homoseksualne propagande inicirao je zastupnik iz Putinove stranke Vitalij Mironov, koji je već zaprijetio njemačkom bendu Rammstein i Madonni da se na svojim koncertima u Sankt Peterburgu 'ne usudi širiti pedersku propagandu'.


Naravno, ovaj homofobni zakon ima punu podršku Ruske pravoslavne crkve, koja je pozdravila njegovo donošenje, objasnivši da homoseksualnost smatra smrtnim grijehom. Po peterburškom zakonu zabranjeno je i isticanje zastave duginih boja, kao i prodaja knjiga homoseksualne tematike te prikazivanje filmova u kojima se pojavljuju likovi koji su gay. Ruska pravoslavna crkva smatra da će Sankt Peterburg sada postati 'predziđe morala', u koji će hodočastiti 'svi dobri kršćani'. Gay turista, poznatih po dubokom džepu, bit će zato mnogo manje.

O sudbini dvojice uhapšenih muškaraca, starih 28 i 31 godinu, zasad se ne zna ništa detaljnije.