OPASNOST POD MOREM

Počelo uklanjanje projektila iz II. svjetskog rata

09.03.2009 u 19:47

Bionic
Reading

Djelatnici nizozemske tvrtke 'ReaSeuro' počeli su danas iz podmorja splitske ribarske lučice Matejuške uklanjati neeksplodirane projektile koji su zaostali iz Drugoga svjetskog rata

Grad Split pozvao je tu tvrtku da snimanje podmorja na Matejuški i vađenje zaostalih projektila obavi za 2,5 milijuna kuna. Predstavljajući plan uklanjanja projektila iz podmorja, vlasnik tvrtke 'ReaSeuro' Ad van Riel izvijestio je kako će radovi trajati tri tjedna te da su poduzete 'sve potrebne sigurnosne mjere'. 'U tijeku višegodišnjeg uklanjanja projektila iz podmorja još se nije dogodila nekontrolirana eksplozija', kazao je van Riel.

Član Gradskog poglavarstva za komunalije Ronald Rejo rekao je kako će sigurnost za vrijeme uklanjanja zaostalih projektila iz podmorja Matejuške biti zajamčena 'pancirnim platnima koja su postavljena kao ograda i koja štite radilište' na području gdje će se uklanjati zaostali projektili.

Objasnio je kako je uklanjanje zaostalih projektila iz podmorja Matejuške dio nastavka uređenja te lučice koje je zaustavljeno u listopadu 2007. kad je pronađeno 14 projektila promjera 7,5 do 9 centimetara zaostalih iz 2. svjetskog rata.

Najavio je kako će se projektili uklanjati posebnim bagerom postavljenim na brod koji će iskopani materijal iz mora odlagati na brod, a zatim će biti pregledan kako bi se našli projektili. Projektili će biti predani policiji.