AFERA HYPO LEASING

Počelo suđenje zbog gubitka 40 mil.€ u Hrvatskoj

12.04.2010 u 22:56

Bionic
Reading

Pred Zemaljskim kaznenim sudom u Grazu u ponedjeljak je počelo suđenje bivšim menadžerima Hypo-Steiermarka Peteru Schmidu i prokuristu Franzu Frantiseku zbog gubitka od 40,5 milijuna eura u poslovanju s leasingom u Hrvatskoj i BiH

Kako su prenijeli austrijski elektronski mediji, bivšeg direktora Schmida i bivšeg prokurista Frantiseka optužnica tereti za riskantno poslovanje kojim su prouzročili štetu od 40,5 milijuna eura. Za obavljanje poslova s leasingom osnovane su tvrtke Hypo-Mobilien i Hypo-Kfz koje nisu imale vlastiti kapital, nego ih je financirala Hypo-Steiermark, čijih je 25 % u vlasništvu austrijske savezne zemlje Štajerske, istaknuo je u uvodnoj riječi tužitelj Wolfgang Redtenbacher.

Poslove u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini sklapali su posrednici koji su svoje provizije naplatili bez obzira da li je ugovor izvršen ili se posao pretvorio u čisti gubitak. Preko šest posrednika u Hrvatskoj i BiH sklopljeno je 8.552 ugovora. Investirana sredstva nisu vraćena, a optužba želi dokazati da su optuženi bivši menadžeri svjesno nastavili poslovanje s gubitkom, iako je već vrlo rano bilo jasno da će to završiti milijunskim gubitcima i otpisima za banku.

Sudski vještak Fritz Kleiner u svom nalazu iznosi da je tzv. "balkanska avantura" Hypo Steiermark ukupno oštetila za više od 200 milijuna eura.

Odvjetnik Hypa Guido Held tvrdi da je čak tisuću ugovora o leasingu uz znanje bivših direktora sklopljeno potpuno fiktivno bez predmeta ili korisnika leasinga, samo kako bi se isplatile provizije posrednicima. Jedna od posrednica u Hrvatskoj, navodi odvjetnik Hypa, prijateljica bivšeg direktora, naplatila je 3,5 milijuna eura provizije.

Suđenje se nastavlja saslušanjima optuženih, a sud procjenjuje da bi proces trebao biti dovršen početkom srpnja.€