oružana pljačka

Počelo suđenje za razbojništvo i ranjavanje zaštitara kod Osijeka

06.10.2020 u 12:09

Bionic
Reading

Trojica okrivljenika za oružanu pljačku u listopadu prošle godine kod Osijeka, u kojoj su ranjena dvojica zaštitara, u utorak su na početku suđenja na osječkom Županijskom sudu izjavili da se djelomično smatraju krivima za razbojništvo, ali ne i za pokušaj teškog ubojstva zaštitara

Okrivljenici Ilija Ćorić, Ahmet Alija i Zvonimir Mijatović optuženi su da su, u listopadu 2019. godine, na cesti između Koprivne i Hrastina pokušali ubiti te iz vatrenog oružja ranili dvojicu zaštitara, opljačkavši više od 770 tisuća kuna, u vlasnštvu tvrtke "NTL".

Nakon čitanja optužnice kazali su da se smatraju krivima za razbojništvo na štetu tvrtke "NTL", ali ne i za pokušaj usmrćivanja dvojice zaštitara te razbojništvo nad njima i njhovom zaštitarskom tvrtkom.

Tužiteljstvo okrivljenike tereti da su 21. listopada 2019. po dogovoru i u nakani da usmrte dvojicu zaštitara zaštitarske tvrtke "Aleph Tau" iz Slavonskog Broda te im oduzmu sve stvari i novac koji pronađu, maskirani kapama "fantomkama" i naoružani automatskim vatrenim oružjem, presreli vozilo u kojem su zaštitari prevozili utržak iz obližnjih trgovačkih radnji.

Ćorića terete da je ostao je u blizini automobila, kako bi najavio dolazak zaštitarskog vozila i osigurao bijeg, a Aliju i Mijatovića da su iz automatskog vatrenog oružja rafalno pucali prema vozilu.

Vozač zaštitarskog vozila Mario Leitkam u pucnjavi je zadobio teške i lake tjelesne ozljede, dok je suvozač Krunoslav Balešić lakše ozlijeđen.

Nakon što su napali i zaustavili vozilo okrivljenici su, uz prijetnju automatskim oružjem zatražili od zaštitara da im predaju mobitele i službene pištolje te kofer s prikupljenim novcima, u vlasništvu tvrtke "NTL"što su oni u strahu za život i učinili. Razbojnici su nakon toga zapovjedili zaštitarima da legnu licem prema tlu, a zatim automobilom pobjegli s mjesta događaja.

Zaštitar Mario Leitkam posvjedočio je da su ih maskirani napadači napali po izlasku iz zavoja, po jedan sa svake strane ceste te odmah, bez upozorenja ili pokušaja zaustavljanja, počeli rafalno pucati po vjetrobranskom staklu i motoru, pri čemu je pogođen u obje noge.

Kako su im napadači, osim novca i službenih pištolja oduzeli mobitele nisu mogli nazvati hitnu pomoć, ali je ubrzo naišao automobil čiji vozač im je pomogao i prevezao ih u bolnicu.

Zaštitar Balešić je, kao i svjedok Leitkam, potvrdio da je optuženi Ilija Ćorić radio s njima u istoj zaštitarskoj tvrtki "Aleph Tau", a znali su zajedno odraditi ovu liniju prikupljanja novca.

Ističe kako se napad dogodio u ponedjejak, kada se prikuplja veća količina novca, koji je utržen tijekom vikenda, a smatra da je Ćorić, kao zaposlenik tvrtke, znao tko je taj dan bio raspoređen za prikupljanje novca.

Suđenje se nastavlja u srijedu.