TURSKA

Počelo suđenje za pokušaj državnog udara

20.07.2009 u 11:57

Bionic
Reading

Sporno suđenje skupini od 56 osoba, među kojima su dvojica umirovljenih generala turske vojske, sedmero novinara i sveučilišni profesori, optuženima za pokušaj državnog udara, počelo je u ponedjeljak blizu Istanbula, uz prosvjede sekularnih krugova, javljaju agencije

Umirovljeni generali Sener Eruygur i Hursit Tolon optuženi su da su igrali ključnu ulogu u tajnoj organizaciji desnog centra, zvanoj Ergenekon, koja je navodno planirala vojni udar kako bi svrgnula vladu premijera Recepa Tayyipa Erdogana, piše agencija AP.

Stranka premijera Erdogana izrasla je iz islamističkog pokreta, a Ergenekon, nacionalistička i laička organizacija, navodno je planirala nizom ubojstava posijati nemire u zemlji. Time bi vojsku primorala da intervenira i preuzme vlast od Erdoganove vlade koju laički krugovi optužuju da polako islamizira tursko društvo, podsjeća agencija AFP.

Suđenje skupini Ergenekon izazvalo je napetosti između vlade i vojske koja se u Turskoj smatra jamcem laičke države. Oko 200 prosvjednika, koji brane laičku Tursku, okupilo se blizu sudnice u znak potpore optuženicima, napose novinaru Tuncayu Ozkanu, oštru protivniku Erdoganove vlade.

Optuženi su i sveučilišni profesori i poslovni ljudi, među kojima i predsjednik Trgovačke komore u Ankari. Dokaže li im se da su krivi za kovanje urote, prijeti im doživotni zatvor. Osamnaestorica u skupni provela su više mjeseci u pritvoru. Suđenje je počelo u posebno izgrađenoj novoj sudnici koja može primiti do 750 osoba u mjestu Silivriju, 90 kilometara od Istanbula. Najmanje je 150 osoba uhićeno pod optužbom da je pripadalo skupini Ergenekon. U listopadu je počelo suđenje za njih 86, a još 56 odgovara po optužnici podignutoj u ožujku.