Županijski sud u Zagrebu

Počelo suđenje Siniši Martiću Šiltu za ratne zločine nad civilima iz Donjeg i Gornjeg Viduševca te Donje Bučice

20.05.2019 u 14:14

Bionic
Reading

Čitanjem optužnice i iznošenjem dokaznih prijedloga u ponedjeljak je na Županijskom sudu u započelo suđenje Siniši Martiću zvanom Šilt u odsutnosti, kojeg se tereti za ratne zločine nad civilima u selima Donji i Gornji Viduševac u rujnu 1991. te u selu Donja Bučica u studenom iste godine

'Tužiteljstvo će nepodrednim ispitivanjem svjedoka i izvođenjem materijalnih dokaza neosporno dokazati kako je optuženi svojim postupanjem ostvario sva objektivna i subjektivna obilježja kaznenih djela koja mu se stavljaju na teret', kazala je u uvodnom govoru zamjenica zagrebačkog županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu Marina Soldo Petrinić.

Branitelj optuženog po službenoj dužnosti, odvjetnik Igor Mesarić, kazao je kako će obrana tijekom dokaznog postupka osporiti činjenične navode iz optužnice i dokazati da optuženi nije počinio kaznena djela koja mu se stavljaju na teret.

Siniša Martić zvani Šilt tereti se da je 30. rujna 1991. kao zapovjednik postrojbe 'Šiltovi' provodio zapovijedi generala JNA Dušana Koturovića te izvršio napad civilno stanovništvo Gornjeg i Donjeg Viduševca, njihovo protjerivanje te pljačku imovine i uništavanje zaštićenih objekata.

Martića se tereti i da je 19. studenog 1991. u Donjoj Bučici kao zapovjednik 'Šiltova', nakon što je od V. M., ženske osobe s vidljivim duševnim poteškoćama, prilikom ispitivanja u logoru KPD Glina dobio informaciju da se u njenoj kući navodno krije 20 hrvatskih vojnika, izveo ženu iz logora i zajedno sa 40 pripadnika svoje postrojbe doveo do kuće.

Tada joj je naredio da uđe u kuću, iako ništa nije ukazivalo da se u kući skrivaju hrvatski vojnici, naredio pripadnicima svoje postrojbe da iz svog raspoloživog oružja zapucaju. Prema kući je ispaljeno više hitaca iz automatskog oružja i ručnih raketnih bacača, a bačeno je i nekoliko bombi, pri čemu su V. M. i njezina majka poginule.