općinski sud

Počelo suđenje optuženoj za podmetanje požara kod Šibenika

18.12.2019 u 15:29

Bionic
Reading

Na šibenskom Općinskom sudu u srijedu je počelo suđenje 53-godišnjakinji optuženoj da je u srpnju ove godine u Dubravi kod Šibenika namjerno potpalila vatru koja se proširila u najveći ovogodišnji požar, a pred sudom se izjasnila da nije kriva

Iz odvjetničkog tima optužene najavili su da će optužbu pokušati rušiti tezama da je optužena u vrijeme kada je podmetnut požar bila neubrojiva, dok za video snimku na kojemu se vidi da kupuje kocke za potpalu kažu kako to ne dokazuje sam čin potpaljivanja požara.

'Bila je neubrojiva u ranijim postupcima, pa kako to da je onda ovog ljeta bila ubrojiva? Ali, neovisno o njezinoj ubrojivosti ili neubrojivosti, to što je naša branjenica kupila kocke za potpalu ne znači da je i potpalila požar. I drugi su kupili kocke, a optužena je ona', izjavio je odvjetnik Zoran Mataić.

Istaknuo je kako se obrana temelji na tezi da je neka druga osoba potpalila požar, znajući da će policija uprijeti prstom u optuženu budući da je ona još 2017. godine bila optužena za izazivanje požara u sedam navrata.

Šibenski sud tada joj je istražni zatvor zamijenio mjerom opreza liječenja na slobodi u nadležnoj zdravstvenoj situaciji.

Obrana: Vatru je zapalio netko drugi znajući da će okriviti optuženu

'Jednostavno, vatru je zapalio netko drugi znajući da će svi okriviti nju', istaknuo je Mataić, koji smatra da je razlika od 59 sekundi od trenutka dojave požara pa do ulaska optužene na autocestu prekratka da bi bila dokazni materijal protiv nje.

'Postoji snimka njezinog ulaska na autocestu i potrebno je kvalitetnije vještačenje da se vidi kada je požar potpaljen i je li ona u tom periodu mogla doći do autoceste', dodao je.

Optužena 53-godišnjakinja još uvijek je u istražnom zatvoru, a njezini će odvjetnici tražiti ukidanje te mjere čim bude zaključen dokazni postupak. Suđenje se nastavlja u četvrtak kada će biti saslušani svjedoci optužbe, a obrana će iznijeti neke dokazne prijedloge te predložiti svoje svjedoke.

Tereti se da je 27. srpnja u Dubravi s ciljem izazivanja požara zapalila raslinje uz prometnicu od Dubrave prema autocesti, a požar se uslijed jakog juga brzo proširio te zahvatio područje od zaselaka Južni Škugori, sjeverno preko Rupića, brda Krtolin do zaselaka Lugovići, Mihaljevići i Podlukovnik, ugrozivši tamošnje poljoprivredne površine i stambene objekte.

U požaru je izgorjelo ukupno 900 hektara borove šume, a nastala šteta procjenjuje se na 14,7 milijuna kuna.