AUTONOMIJA ZA BENGAZI

Počelo razbijanje Libije po plemenima!

07.03.2012 u 11:23

Bionic
Reading

Lideri najvažnijih plemena istočne regije Cirenajke u Libiji, sastali su se u ponedjeljak i jučer u Bengaziju, srcu prošlogodišnje pobune protiv pukovnika Moamera el-Gadafija i sjedištu najvećih naftnih kompanija, kako bi proglasili poluautonomiju tog dijela zemlje

Oko tri tisuće delegata najjačih plemena istoka Libije (Abaydat, Abiid, Arafah, Awaqir, Awajilah, Barasa, Darsa, Fawakhir, Majabrah, Minifah, Mugharabah, Zuwayah) izabrali su Ahmeda al-Senussija, rođaka posljednjega libijskoga kralja, Hasana as-Senussija, koji je bio politički zatvorenik pukovnika Gadafija, i postavili ga na čelo Vijeća za administraciju političkih pitanja Cirenajke. To je korak prije stvaranja istoimene autonomne regije sa sjedištem u Bengaziju.

Ovaj korak ne samo što ugrožava jedinstvo inače raskomadane i kaotične zemlje, već izaziva centralnu vlast Nacionalnog tranzicijkog vijeća (NTV) u Tripoliju jer je istok zemlje onaj koji drži prvenstvo u eksploataciji nafte i plina.

Mohammed Buisier, jedan od organizatora sastanka, kazao je Reutersu da pozivaju vlasti u Tripoliju 'na pregovore' dok je Waheed Burshan, iz NTV-a replicirao preko Al Jazeere da korak plemena u Bengaziju 'nije preporučljiv' te da Libijici to 'neće tolerirati'.

Ne podržavaju autonomiju niti svi stanovnici Bengazija jer je u ponedjeljak na tisuće građana prosvjedovalo u tom gradu vičući: 'Libija je jedinstvena!' i: 'Nemojte nam razbijati zemlju!'

Prema službenim podacima, Libija ima najveće naftne rezerve cijele Afrike (oko 42.000 milijuna barela te oko 1,3 bilijuna kubičnih metara plina), a prije rata je na dan izvlačila 1,6 milijuna barela nafte, dok je koncem 2011. produkcija bila pala na oko 400.000 barela na dan.

Veći dio toga, kao i veći dio rezervi, nalazi se na istoku, u Cirenajki, gdje se, ne samo zbog 'političkih' razloga, već prvenstveno financijskih, traži bolja pozicija za pregovore sa stranim kompanijama.