ograničeno kretanje

Počelo premještanje migranata kod GP Maljevac

30.10.2018 u 18:25

Bionic
Reading

Prema podacima kojima raspolaže hrvatska policija, bosanskohercegovačka policija počela je popodne autobusima premještati između 150 do 200 osoba koje su bile oko 200 metara od Međunarodnoga cestovnoga graničnog prijelaza Maljevac – Velika Kladuša, priopćilo je Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP), dodajući da će prijelaz biti otvoren tek kada prestanu svi razlozi za privremeno ograničenje kretanja na tom području

S obzirom na to da je spomenuti granični prijelaz zbog sigurnosnih razloga zatvoren za sav promet te je po tom području privremeno ograničeno kretanje od 24. listopada u 10 sati ujutro, mjerodavne službe hrvatske policije prate stanje na terenu. MUP navodi da će privremena mjera ograničenja kretanja prestati i da će se granični prijelaz otvoriti 'kad se uvjeri u povoljno stanje sigurnosti i prestanu svi razlozi za privremeno ograničenje kretanja na tom području'.

Prestanak ograničenja obuhvatit će uklanjanje protunavalne ograde, tzv. gelendera i uspostavu rada svih informacijskih sustava kojima se granična policija koristi u kontroli ljudi i robe koji prelaze državnu granicu.

Policijske snage koje su trenutačno na području graničnog prijelaza Maljevca ondje će ostati do daljnjega, stoji na kraju priopćenja MUP-a.

Inače, skupina od 200 do 250 migranata pokušala je u ponedjeljak, 22. listopada preko graničnog prijelaza prijeći u Hrvatsku, no zaustavila ih je bosanskohercegovačka policija. Migranti su bacali kamenje i druge predmete na pripadnike hrvatske policije, a dvojica policajca su lakše ozlijeđena te su zatražila liječničku pomoć.

  • +12
Migranti na GP Maljevac Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt / CROPIX

To je bio treći pokušaj migranata koji borave u Velikoj Kladuši da preko međunarodnog graničnog prijelaza pješice uđu na teritorij Hrvatske, no svaki put ih je u tome spriječila policija.