KERUMOVA NAJDRAŽA INVESTICIJA

Počeli radovi na Zapadnoj obali

24.05.2011 u 14:11

Bionic
Reading

Radovi na proširenju Zapadne obale splitske Gradske luke, prvom većem gradskom projektu u mandatu Željka Keruma, započeli su uplovljavanjem velike dizalice i demontažom klupa, pa su u gradskoj upravi sazvali novinare kako bi im konačno predstavili što će se točno raditi. Glavna zvijezda, gradonačelnik, nije bio nigdje u blizini: posao je prepustio zamjeniku Juri Šundovu

'Gospodin gradonačelnik dao je zadaću svome operativcu koji se zove Jure Šundov i ako ne bude zadovoljan, zna se tko će dobiti po prstima. Ako bude zadovoljan, dobit ću pohvalu', teatralno je nastupio Kerumov pomoćnik. Priznao je da je ovo projekt na kojemu gazda 'želi zaraditi bodove', odnosno želi da se nakon njegovog mandata 'vidi što se u gradu napravilo'. Slučajno ili ne, radi se baš dio ispred gradonačelnikovog hotela Marjan, kojemu će nakon proširenja obale vrijednost definitivno porasti.

U idućih šest mjeseci očekuju se gužve i prometni kaos u ovom dijelu grada, velik dio obale bit će potpuno zatvoren, a do kraja godine završit će se tek prva i druga faza investicije - nasipanje mora i uređenje obalne linije. Nakon toga ide novi natječaj za komunalno opremanje.

Prvi dio radova obavit će Konstruktor za 38 milijuna kuna, dok je nadzor povjeren IGH-u za 367 tisuća kuna. Obje tvrtke vrlo blisko surađuju s Kerumom na nekoliko njegovih privatnih projekata. Hoće li proširenje obale omesti dovršetak hotela Marjan, Šundov nije želio odgovoriti, no čini se da gradonačelniku to nimalo neće smetati jer ionako mu je ponestalo novca. Izgleda da će po novom planu i Zapadna obala i Marjan biti dovršeni istovremeno, taman do idućeg ljeta.

Šundov je na konferenciju za novinare doveo svu silu odgovornih, između ostalih i Kerumu bliskog arhitekta Nenu Mikulandru. No čak i on se morao dobro potruditi kako bi objasnio po kojem projektu se uopće radi: ispada da je osnova pobjednički rad na javnom natječaju, autora Mirte Đilas, Jure Bešlića i Ivana Jurića, no iz njega su izbačeni gotovo svi prepoznatljivi detalji. Stvarni autor bit će, čini se, sam Mikulandra.

Dužina obuhvata ovog splitskog projekta je 550 metara, širina 45 metara, a sama obala nasut će se u prosjeku za 25 metara. Planirana je dvotračna prometnica, rotor u blizini hotela Ambasador i pješačke površine širine dvadesetak metara, biciklistička staza i nekoliko novih ugostiteljskih objekata.