HOTEL MARJAN HILTON

Počeli radovi na zapadnoj obali!?

24.09.2009 u 17:39

Bionic
Reading

Na snimkama od jučer vide se zemljani radovi ispred hotela Marjan Hilton na zapadnoj strani splitske luke. Dio javnosti pomislio je da su već počeli radovi na proširenju zapadne obale, što službeno nije točno, ali nije ni potpuno netočno. Već nekoliko tjedana postaje očigledno da je ključna točka mandata splitskog gradonačelnika Željka Keruma rješenje zapadnog dijela splitske luke

Premda je on mrtvo-hladno u već glasovitom gostovanju prošle nedjelje na HTV-u izjavio da Marjan Hilton sigurno dobiva pet zvjezdica, dobro je znano da je ta famozna peta zvjezdica koja dovodi Hilton u Split uvjetovana kvalitetnom pristupnom cestom i posebnim parkiralištem za automobile i autobuse. Da bi se to realiziralo, neophodno je proširenje obale i gradnja nasipa.

To naravno nije nešto novo, rečeno proširenje odavno je u planovima. Za sada se iz gradske uprave može doznati da za taj komunalni zahvat nije potreban javni natječaj i planira se direktna pogodba. Projekt je već napravljen u birou tvrtke Nemico d.o.o. Polemika koja se vodi ovih dana u gradu je finalno uređenje tog dijela obale nakon što se završi komunalni, odnosno građevinski dio posla. Iz Društva arhitekata Splita izrečen je stav da je to javna površina koja mora biti oblikovana estetski po pravilima struke i u tom smislu je neophodan otvoreni arhitektonski natječaj.

Zapadni dio splitske luke je inače bio nedovoljno definiran i uređen i zahvat je u biti potreban. Isto tako radovi na hotelu Marjan Hilton zaista su u rohbau fazi (za razliku od rodilišta) i trenutačno na gradilištu nije nešto posebno dinamično. Premda je završetak radova bio najavljen za ovo ljeto, kako sada izgleda, dobro će biti ako se to dogodi u proljeće iduće godine.
Splitski turizam koji je u velikoj ekspanziji treba takav hotel u centru grada. Problem je ponovo u proceduri i cijeni svega toga. Taj skupi i zahtjevni komunalni projekt definitivno u ovom trenutku ne bi trebao financirati samo grad. Najveći dobitnik tog projekta je Marjan Hilton i trenutačni gradonačelnik, pa sukladno tome treba i participirati u troškovima.

Sadašnji radovi su, po izjavi izvođača, dio gradnje sustava grijanja i hlađenja hotela. Već je odobrena koncesija za tu aktivnost i gradilište je ograđeno. Time je prekinuta pješačka komunikacija na zapadnoj obali i to je uvod u kasnije, još opsežnije radove u tom dijelu luke na gradnji nasipa i obale. Tako su zapravo i prije službenog početka gradnje ostvarene pretpostavke za taj projekt i skupa s gradilištem hotela, cijeli taj prostor trenutačno je izvan funkcije za građanstvo.
Kako će sve to na kraju izgledati i tko će to platiti, ostaje za vidjeti. Željko Kerum za sada u gradskoj vlasti dobro surađuje s nekoliko ultradesnih zastupnika kao što su Luka Podrug i Ljubica Vrdoljak koji mu omogućuju većinu u gradskoj vladi, a on im se već kvalitetno odužio šovinističkom retorikom i sitnim lokalnim funkcijama. U takvom odnosu snaga, kako stvari stoje, cijeli projekt će platiti građani Splita.