BRŽE U EU

Počeli pregovori o ribarstvu i okolišu

Bionic
Reading

Hrvatska je u petak na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju otvorila pregovore u dva poglavlja, Okoliš i Ribarstvo, koja su dugo bila blokirana, čime se broj otvorenih poglavlja u pristupnim pregovorima s Europskom unijom popeo na 30

'Vrlo smo zadovoljni otvaranjem ova dva poglavlja. Ovime je još jednom potvrđeno da smo u samoj završnici naših pregovora i ovime se otklanjaju sumnje u uspješnost završetka naših pregovora', izjavio je nakon završetka pristupne konferencije glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak

Drobnjak nije htio komentirati izjave slovenskog premijera Boruta Pahora koji je rekao da je Slovenija u ovim poglavljima zaštitila svoje interese.

'Onoga trenutka kada se otvori neko poglavlje slijede pregovori između Hrvatske i zemalja članica EU-a, to su osnovna pravila procesa, i ja bih se suzdržao od bilo kakvih komentara prije konačnog zatvaranja tih poglavlja', rekao je Drobnjak.

Upitan kada će Hrvatska otvoriti preostala tri poglavlja, Drobnjak je rekao da očekuje da sva poglavlja budu otvorena za vrijeme španjolskog predsjedništva, što znači do polovice ove godine.

U petak je upućen poziv Hrvatskoj za dostavu pregovaračkog stajališta za poglavlje Pravosuđe i temeljna prava, nakon što je to u četvrtak odlučeno na sastanku COREPER-a.

Odluka o upućivanju poziva Hrvatskoj za dostavu pregovaračkog stajališta za poglavlje Tržišno natjecanje očekuje se krajem ovoga ili početkom sljedećeg mjeseca.