POČETAK MODERNIZACIJE

Počeli parlamentarni izbori u Maroku

25.11.2011 u 11:03

Bionic
Reading

Marokanski birači počeli su u petak ujutro glasovati na prijevremenim parlamentarnim izborima nakon ustavne reforme koju je predložio kralj Muhamed VI

Gotovo 13,5 milijuna birača pozvano je na birališta kako bi izabrali 395 zastupnika. Na izborima bi dobar rezultat mogli ostvariti umjereni islamisti iz Stranke napretka i razvoja (PJD, najveća oporbena stranka), što im utire put za sudjelovanje u koalicijskoj vladi.

Izbori koje vlast smatra 'povijesnima' budući da označuju novu etapu u modernizaciji zemlje, trebaju omogućiti političkim snagama (natječe se 31 stranka) da se profiliraju na domaćoj političkoj pozornici.

PJD se natječe s politički iskusnim strankama, Istiklalom (Neovisnost) premijera Abasa El Fasija i RNI-jem (Nacionalno neovisno okupljanje, liberali) ministra gospodarstva i financija Salahedina Mezuara, dvjema strankama u koalicijskoj vladi.

U sadašnjem parlamentu Istiklal ima 57 zastupnika, PJD 47 i RNI 38. Premijera će, po izmijenjenom ustavu, birati kralj iz redova stranke koja osvoji najveći broj glasova. On će predvoditi koalicijsku vladu ili vladu nacionalnog jedinstva.