NAJVEĆA DEMOKRACIJA NA SVIJETU

Počeli parlamentarni izbori u Indiji

16.04.2009 u 08:13

Bionic
Reading

Stanovnici Indije, najveće demokracije na svijetu, u četvrtak su počeli izlaziti na birališta u prvoj fazi parlamentarnih izbora koji će potrajati do sredine svibnja.

U četvrtak se glasuje u 15 od 28 indijskih saveznih država, te u dvama od sedam federalnih administrativnih teritorija. Sigurnost na biralištima iznimno je jaka jer se, među ostalim, danas glasaju na području Kašmira te u nemirnim dijelovima srednje i južne Indije u kojima zna biti maoističkih napada.

Sljedeća faza izbora održat će se 23. travnja, pa nakon toga svakoga četvrtka do 13. svibnja. Rezultati se očekuju 16. svibnja. Pravo glasa ukupno ima 714 milijuna Indijaca.

Po anketama, ni vladajuća Kongresna stranka Sonije Gandhi, ni najveća oporbena stranka Bharatiya Janata (BJ) neće same osvojiti većinu u donjem domu parlamenta s 543 zastupnička mjesta.

Od 2004. godine indijski premijer je Manmohan Singh, na čelu koalicije lijevog centra koju je sastavila Kongresna stranka udovice bivšeg premijera Rajiva Gandhija, a oporbenu BJ (hinduska desnica), vodi 81-godišnji Lal Krishna Advani.

Obje stranke u predizbornoj kampanji koristile su se temom terorizma, četiri mjeseca poslije islamističkih atentata u Mumbaiju, nazvanih "indijskim 11. rujnom" zbog 174 žrtve, a Kongresna stranka predstavljala se kao jedina sposobna odlučno se suprotstaviti terorizmu.

No, analitičari smatraju da će glavno pitanje ovih izbora biti ekonomija. Indijsko gospodarstvo snažno je raslo 20 godina i postalo je deseto po snazi u svijetu, no globalna kriza nije zaobišla tu zemlju koja je istodobno nuklearna i tehnološka sila, a s druge strane zemlja nevjerojatnih suprotnosti u kojoj 455 milijuna ljudi preživljava s manje od 1,25 dolara na dan (oko 7 kuna).

I stoga prva briga siromašnih nije terorističkia prijetnja već kako pribaviti hranu i platiti struju, ističu stručnjaci u Indiji u kojoj industrija čini 28 posto BDP-a, izvoz 15 posto, no dvije trećine stanovnika još žive na selu i stopa urbanizacije najniža je u Aziji, prema ocjeni UN-a.