KOSOVO

Počele djelovati nove kosovske snage sigurnosti

21.01.2009 u 13:17

Bionic
Reading

Nove Kosovske snage sigurnosti (KSS), koje će po sastavu biti multietničke i raditi na temelju standarda NATO-a, počele su djelovati u srijedu nakon što je dan prije, poslije devet godina, raspušten Kosovski zaštitni korpus.

"Kosovske snage sigurnosti od danas postaju realnost i čvrsto će surađivati s kosovskim institucijama, ali i s međunarodnim prijateljima. One će biti u službi svih građana Kosova, a u njihovu će sastavu biti pripadnici svih manjinskih zajednica", rekao je u povodu početka djelovanja tih snaga njihov zapovjednik general Sulejman Selimi.

Gotovo 1400 pripadnika dosadašnjega Kosovskog zaštitnog korpusa bit će uključeno u Kosovske snage sigurnosti, a novačenje novih pripadnika počinje danas promidžbenom kampanjom u Prištini koju organizira KFOR.

Prvi krug novačenja trajat će do 14. veljače. Međunarodne mirovne snage na Kosovu (KFOR) sudjelovat će u odabiru i osposobljavanju kandidata za KSS, u kojem će biti 2500 stalnih pripadnika 800 pričuvnih pripadnika.

Pripadnici KSS-a imat će samo lako oružje i u početku će obavljati zadaće vezane uz krizna stanja i civilnu zaštitu. NATO je priopćio da KSS neće biti vojska, niti se očekuje da preuzme vojne zadaće, ali policijske bi zadaće mogle biti uključene u njegovo djelovanje.

Mirovne snage NATO-a jamče da će KSS biti "demokratski nadziran i multietnički" te da će ispunjavati pravne i druge standarde.

Osnutak novih multietničkih snaga sigurnosti predviđen je planom međunarodnoga posrednika Marttija Ahtisaarija na temelju kojega je Kosovo prošle godine proglasilo svoju neovisnost.

Uspostava Kosovskih snaga sigurnosti naišla je na oštre reakcije službenog Beograda, a najviše vodstvo Srbije, uključujući predsjednika Borisa Tadića, upozorilo je na opasnost formiranja takvih snaga na Kosovu i zatražilo njihovo raspuštanje. I srpski politički čelnici, posebice oni sa sjevera Kosova, protive se osnivanju ovih snaga, a predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća sjevera Kosova Milan Ivanović nazvao ih je "drugom albanskom vojskom na Balkanu" te dodao kako Srbi koji im se budu priključili neće imati legitimitet srpske zajednice, koja ne priznaje neovisnost Kosova.