SJEDNICA U BANSKIM DVORIMA

Vlada prodaje Češku vilu na Visu, otkrivena i početna cijena

11.10.2018 u 09:15

Bionic
Reading

Dan nakon što je u Saboru predstavio izvještaj o stanju nacije, odnosno radu Vlade, premijer Andrej Plenković osvrnuo se na aktualne događaje i na početku sjednice Vlade

Uvodno je Plenković zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji proslave Dana neovisnosti. 'Bio je to lijep izravni kontakt s našim sugrađanima te hvala predsjedniku Sabora na toj inicijativi', poručio je Plenković uvodno o otvorenim vratima Sabora.

Zahvalio je svim ministrima na podršci prilikom jučerašnjeg izlaganja izvještaja o radu Vlade u posljednjih godinu dana, ali se i još jednom osvrnuo na izbore u BiH. 'Jučer sam kazao što mislim o izbornom inženjeringu i njegovim negativnim posljedicama. Izigravanje i ciljeva i duha Daytona nije ni dobro ni korisno i nadamo se da će se naći legitimno rješenje koje će osigurati pravednu zastupljenost hrvatskog naroda', rekao je Plenković.

Najavio je da će s ministrom gospodarstva Darkom Horvatom poslijepodne razgovarati o brodogradnji.

Govoreći o zakonu o ovlasti Vlade Republike Hrvatske da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Hrvatskog sabora, ministar uprave Lovro Kuščević podsjetio je da se radi o zakonu koji se donosi svake godine i koji omogućuje Vladi da donosi uredbe u vrijeme kada Sabor ne zasjeda. Aktualni zakon, dodao je, vrijedi do 10. prosinca te se izmjene trebaju donijeti do tog datuma kako bi zakon vrijedio i dalje te kako ne bi došlo do pravne praznine. Sabor, podsjetimo, nakon 15. prosinca ide na ustavnu stanku koja će potrajati mjesec dana.

Vlada prodaje Češku vilu

Vlada je pokrenula i postupak prodaje tzv. Češke vile na Visu. Radi se o prostoru vojarne bivše JNA u Visu čija je početna cijena nešto viša od 32 milijuna kuna. 'Na prostoru tih katastarskih čestica urbanističkim planom uređenja Češka vila na površini od oko 3,6 ha planirane su namjenske zone: zona namjene T1 s maksimalnim kapacitetom od 100 ležaja (T1-hoteli) na prostornoj cjelini 1 (na kojoj je građevina Češke vile) i na prostornoj cjelini 2 te zona T4 na prostornoj jedinici 4, stoji u odluci Vlade. Ponude se primaju do 30. studenog u 12 sati.

Izabrana će biti, stoji u odluci Vlade, ponuda s najvišom ponuđenom kupoprodajnom cijenom te oni koji će uz to prihvatiti posebni uvjet izgradnje i stavljanja u funkciju građevina ugostiteljsko-turističke namjene u skladu s urbanističkim planom za Češku vilu u roku od 36 mjeseci od dana sklapanja ugovora o kupoprodaji.

Češka vila, kazao je nakon sjednice Vlade ministar državne imovine Goran Marić, drugi put je na natječaju. 'Ali prvi put se pokušava prodati. Prvi put je bio natječaj za pravo građenja, što je bilo neprirodno jer se na postojećem objektu ne daje pravo građenja. Nadam se da će biti ponuda iako se vrlo često događa da procjenitelji precjenjuju vrijednost nekretnina', kazao je Marić.

Pojasnio je da se tamo trebaju graditi hoteli i da će uvjet natječaja biti da se ispuni ono što je predviđeno urbanističkim planom, a to su upravo hoteli. 'U idealnim uvjetima moglo bi se početi graditi za godinu i pol, najkasnije', rekao je Marić.

  • +3
Češka vila Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Vlada je donijela odluku kojom je omogućila zapošljavanje službenika i namještenika u javnim službama, i to u sektoru zaštite okoliša. Iako je na snazi zabrana zapošljavanja, ono je bilo omogućeno u sektoru zdravstva, zdravstvenog i mirovinskog osiguranja, socijalne skrbi, znanosti i obrazovanja te na poslovima vještačenja, no sada se proširuje i na zaštitu okoliša. 'Od 2014. godine broj zaposlenih u 14 javnih ustanova nacionalnih parkova i parkova prirode smanjen je za 36, što od ukupno 218 zaposlenih čini smanjenje od oko 16 posto. Kako manje javne ustanove broje od sedam do 30 zaposlenih na neodređeno vrijeme, ovakvo stanje predstavlja rizik za osnovno funkcioniranje tih javnih ustanova, a pogotovo zbog povećanja opsega poslova s obzirom na povećan pritisak posjetitelja i kontinuiranog rasta turizma', pojasnio je ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić.

Uz to, u Sabor je poslan konačan prijedlog zakona o žičarama kojim se uređuje gradnja novih žičara, davanje koncesije u području žičara, odredbe o upravitelju i voditelju žičare te tehničkom osoblju, uvjeti za rad i održavanje žičare, odredbe o sigurnosnoj analizi i davanju odobrenja za rad te druga pitanja u vezi sa žičarama.

  • +19
Redovita sjednica Vlade RH Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX

U odnosu na tekst prijedloga zakona koji je prošao prvo čitanje u Saboru, u konačnom prijedlogu predlaže se da se broj godina radnog iskustva u struci za inspektore za žičare smanji s pet na tri godine i propisuje se da će se način i uvjeti obračuna naknade za koncesije urediti uredbom koju će donijeti Vlada, a ne pravilnikom, kazao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Vlada je donijela i odluku kojom je kao Referentni centar za more na šest godina odredila Institut za oceanografiju i ribarstvo iz Splita, kao nositelja, u zajednici s Institutom Ruđer Bošković iz Zagreba, kao partnerom.