ZA GILADA SHALITA

Počela razmjena zatvorenika Izraela i Hamasa

18.10.2011 u 09:10

Bionic
Reading

Dugo očekivana razmjena zatvorenika između Izraela i Hamasa počela je u utorak prije zore, kada su prvi autobusi sa stotinama palestinskih zatvorenika krenuli prema graničnim prijelazima na kojima će biti zamijenjeni za izraelskog vojnika Gilada Shalita

Prva faza razmjene, koja će trajati nekoliko sati, okončat će sagu Shalitova zatočeništva u Gazi koja je pet godina okupirala Izraelce.

Dug i iznimno zaštićen konvoj napustio je zatvor na jugu pustinje Negev, gdje se nalazi većina zatočenih Palestinaca. Manja skupina zatvorenica krenula je istovremeno iz ženskog zatvora u središtu zemlje.

Većina zatvorenika bit će odvedena na granični prijelaz Kerem Shalom između Egipta i Pojasa Gaze. Dio će ih biti pušten na Zapadnoj obali.

Hamas će Shalita predati Egiptu, koji je posredovao u sporazumu, a Egipćani će ga predati Izraelcima u isto vrijeme kada 477 zatvorenih Palestinaca bude službeno pušteno.

Shalit, sada star 25 godina, otet je u lipnju 2006. godine. Kidnapirali su ga Palestinci koji su prokopali tunel u Izrael iz Pojasa Gaze i iznenadili njegovu tenkovsku posadu. Dvojica njegovih kolega ubijena su u tom napadu. Posljednji ga je put javnost vidjela 2009. u Hamasovoj videosnimci, blijeda, mršava i iscrpljena.

Shalit će nakon puštanja helikopterom biti prevezen u vojnu bazu u središtu Izraela, gdje će ga dočekati obitelj i premijer Benjamin Netanyahu. Hamas pak priprema herojski doček u Gazi za svoje oslobođene članove.