NA BIRALIŠTA 17. SVIBNJA

Počela promidžba za lokalne izbore

30.04.2009 u 07:42

Bionic
Reading

U ponoć je službeno počela izborna promidžba za predstojeće lokalne izbore i traje do ponoći 15. svibnja, a dan potom je izborna šutnja koja traje do 19 sati na dan izbora 17. svibnja, kada se zatvaraju biračka mjesta.

Hrvatski građani će u nedjelju, 17. svibnja na birališta od 7 do 19 sati moći prvi put neposredno birati regionalne i lokalne čelnike (župane, gradonačelnike i općinske načelnike), a biračima se omogućuje da, budu li nezadovoljni lokalnim čelnikom, mogu pokrenuti referendum za njegovu smjenu.

Prema odluci o raspisivanju izbora za lokalne i regionalne čelnike, u lokalnim jedinicama do deset tisuća stanovnika bira se i jedan zamjenik općinskog načelnika ili gradonačelnika, a u jedinicama s više od deset tisuća stanovnika, županijama i Gradu Zagrebu biraju se dva zamjenika.

Uz neposredno izabrane lokalne i regionalne čelnike, građani će birati i svoje predstavnike u općinskim i gradskim vijećima te u županijskim skupštinama, a u Gradu Zagrebu birat će i predstavnike u vijećima četvrti i mjesnim odborima.

Kandidate za općinske načelnike i gradonačelnike birači će moći zaokruživati na bijelim listićima, kandidate za župane na plavim, a liste za općinska i gradska vijeća te županijske skupštine na roza i smeđim biračkim listićima.