SKUP U SARAJEVU

Počela konferencija EU-Zapadni Balkan

02.06.2010 u 10:17

Bionic
Reading

Izaslanstva 48 država i međunarodnih organizacija okupila su se u srijedu ujutro u Sarajevu na ministarskom sastanku Europska unija-Zapadni Balkan.

Kako se očekuje, sudionici sarajevskog skupa trebali bi dati novi poticaj integraciji Zapadnog Balkana u Europsku uniju, ali i istaknuti nužnost ispunjenja ranije postavljenih uvjeta za članstvo.

Najavljeno je usvajanje posebne izjave čiji tekst priprema Španjolska kao predsjedateljica Unijom.

Hrvatsko izaslanstvo na konferenciji predvodi ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković, koji će tijekom dana održati i niz bilateralnih sastanaka sa šefovima diplomacija država EU-a i regije.

Na sarajevskom skupu sudjeluje i Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton. Ona je u intervjuu "Dnevnom avazu" rekla kako je Unija posebice zabrinuta trenutačnim stanjem u Bosni i Hercegovini.

"Trenutni politički zastoj u BiH je razočaravajuć", kazala je Ashton, upozorivši kako je u toj zemlji isuviše rano počela predizborna kampanja.

Istaknula je i to kako neće biti nikakvog povlaštenog tretmana za BiH kada je riječ o njezinim nastojanjima da postane članicom EU-a, odnosno da i ona mora ispuniti kriterije koji vrijede i za druge potencijalne kandidate.