SARKOZY VS. HOLLANDE

Počela kampanja za predsjedničke izbore u Francuskoj

09.04.2012 u 18:29

Bionic
Reading

U Francuskoj je u ponedjeljak počela predizborna kampanja za predsjedničke izbore 22. travnja na kojima će se u prvom krugu natjecati deset kandidata, a u drugom se krugu očekuje sučeljavanje aktualnog predsjednika Nicolasa Sarkozyja i socijalističkog kandidata Francoisa Hollandea, prenose agencije

Posljednje ankete pokazuju da Sarkozy i Hollande imaju podjednake šanse u prvom izbornom krugu, a u drugom krugu 6. svibnja očekuje se pobjeda Hollandea. Predsjednička kandidatkinja francuske krajnje desnice Marine Le Pen je treća u anketama uoči izbora.

Kampanja traje do ponoći 20. travnja, a desetoro kandidata natječe se po jasno definiranim i strogo kontroliranim uvjetima koji im osiguravaju jednake šanse.

Njima su precizirani broj, veličina i mjesta za ljepljenje plakata, a televizijske i radio postaje dužne su svim kandidatima osigurati jednako vrijeme i slične termine emitiranja.

Kandidati imaju pravo na 43 minute predstavljanja na javnoj televiziji, odnosno deset spotova od minutu i pol te osam spotova od 3,5 minute.

Pravila su nešto manje stroga kada su u pitanju tiskani mediji i internetski potrali.