'GROBLJE TENKOVA'

Počela izgradnja Spomen doma na Trpinjskoj cesti

02.05.2009 u 15:35

Bionic
Reading

Ispred nekadašnje pošte na Trpinjskoj cesti, u kojoj se u Domovinskom ratu nalazilo zapovjedništvo obrane toga dijela Vukovara, danas je svečano obilježen početak radova na izgradnji Spomen doma hrvatskih branitelja Trpinjska cesta, autora Miljenka Romića, zagrebačkoga slikara koji je i autor idejnoga rješenja vukovarskog Spomen doma Ovčara

Predstavljavjući projekt, autor Miljenko Romić rekao je kako će središnji dio unutrašnjeg dijela spomen doma simbolično imati oblik nastajanja zračnog vrtloga koji će predstavljati začetak vojno-redarstvene akcije 'Oluja'.
Na dnu ostakljene rupe u podu nalazit će se kupola tenka i simbolično predstavljati obezglavljenog neprijatelja, kazao je Romić dodajući kako će u unutarnjem prostoru biti postavljeni videopanoi sa zapisima o obrani Vukovara te s imenima svih branitelja koji su poginuli u obrani Trpinjske ceste.

Zgrada nekadašnje pošte, ispred koje se sada nalazi poprsje zapovjednika obrane Trpinjske ceste general-bojnika Blage Zadre te tenk koji se na tom mjestu nalazi od 2004. kao simbol uništenja brojnih tenkova bivše JNA, zbog kojih je Trpinjska cesta prozvana i 'grobljem tenkova', bit će izvana 'ogrnuta' čeličnim plaštom, simbolično prikazujući stisnutu šaku iz koje se ne može istrgnuti obrana grada.

Početak radova na izgradnji spomen doma označila je potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor koja je pri tom poručila kako se nikada ne smije zaboravit istina o Domovinskom ratu. 'Tu istinu ne smijemo zaboraviti kao niti one koji su ostali u Vukovaru tijekom agresije i proživljavali sudbinu grada', kazala je Kosor ocjenivši kako je Domovinski rat bio pravedan, obrambeni i oslobodilački.

Prema njezinim riječima, Spomen dom hrvatskih branitelja Trpinjska cesta treba postati mjesto koje će posjećivati učenici iz svih hrvatskih škola kako bi ih se poučilo o junaštvu i hrabrosti branitelja u Domovinskom ratu.
Ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković poručio je kako je Vukovar dao nemjerljiv doprinos obrani Hrvatske u Domovinskom ratu.

Troškovi radova na izgradnji Spomen doma hrvatskih branitelja Trpinjska cesta iznose oko dva milijuna kuna, a financirat će ih Vlada. Inicijator gradnje je Klub branitelja i dragovoljaca 'Trpinjska cesta 1991' koji djeluje pri Udruzi hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Zagreb.