POSLJEDNJE PRIPREME

Počasni bleiburški vod: To je naš posjed, policija može ući samo ako se krši zakon. Teoretski mogu i prekinuti skup

17.05.2019 u 10:50

Bionic
Reading

Komemoracija povodom 74. obljetnice bleiburške tragedije održava se u nikad napetijem ozračju od hrvatskog osamostaljenja. Prvi put skup je definiran kao javno, a ne vjersko okupljanje, nakon odluke koruške biskupije koja je zabranila da svetu misu predvodi netko iz redova hrvatskih biskupa. Dva dana prije komemoracije napokon je obznanjeno tko će je predvoditi, a predsjednik Počasnog bleiburškog voda Vice Vukojević za tportal je komentirao najavu strogih sigurnosnih mjera koje sprema austrijska policija

Ove godine bit će prisutan i veći broj policajaca s obzirom na to da je cijeli događaj potpao pod Zakon o javnom okupljanju, nakon što je dijeceza Klagenfurt odbila izdati dozvolu za održavanje mise.

U osiguranju skupa ukupno će sudjelovati 410 policajaca, među kojima su i pripadnici specijalnih policijskih jedinica te 310 redovnih policajaca iz cijele zemlje, 10 vodiča pasa, dvojica stručnjaka za eksploziv, dva helikoptera te 12 pripadnika hrvatske policije, priopćila je jučer pokrajinska koruška policija.

Predsjednik Počasnog bleiburškog voda Vice Vukojević kaže kako besplatni autobusi kreću u subotu između pet i šest sati ujutro s Autobusnog kolodvora u Zagrebu. Pitamo ga koliko je autobusa predviđeno s obzirom na to da za njih nije potrebna karta.

Kaže, između sedam i osam, a ako bude više interesa, autoprijevoznici koje su angažirali osigurat će ih još. Vukojević smatra da će na komemoraciju doći između deset i 15 tisuća ljudi, što je u rangu ranijih brojki, dok koruška policija procjenjuje da će doći 15 tisuća sudionika i kako je taj broj veći nego ranijih godina.

Svetu misu predvodi mons. Svalina

Dva dana prije komemoracije poznato je tko će predvoditi svetu misu nakon što je to zabranjeno biskupima. Hrvatski katolički radio objavio je kako će to biti mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatske katoličke mreže i Hrvatskog Caritasa.

Jučer je pak šibenski biskup, mons. Tomislav Rogić rekao kako biskupi razmatraju to da se komemoracija bleiburške tragedije ubuduće održava u Udbini. Vukojević očito nije najsretniji zbog tog prijedloga. 'Oni mogu pričati što hoće, ali mi se ponašamo po onoj latinskoj locus regit actum, da se forma i sadržaj određuju prema mjestu na kojem se nešto dogodilo', kratko poručuje. 

Počasni bleiburški vod kao organizator će voditi računa o redu i miru na njihovom posjedu. Naime, kao što je tportal ranije pisao, ova je organizacija počela još 1965. s otkupom parcela na Lojbaškom polju, tako da se komemoracija održava na njihovom privatnom zemljištu.

  • +12
Bleiburg Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Marko Miščević

'Austrijanci su pooštrili zakone, no mi smo odgovorni za naš posjed, a javna površina je njihova. Na naš posjed sa snagama reda mogu ući samo kada je povrijeđen zakon, ako se dogodi kazneno djelo', tumači nam Vukojević.

Pitamo ga može li koruška policija prekinuti komemoraciju. 'Teoretski može, ali praktički je to jako teško. Ne možete prekinuti misu na koju dođe 15 tisuća ljudi, to se nije događalo, no ako žele, mogu i to', rezignirano će Vukojević.