DUKA DEMANTIRA

'Počasna obavještajna bojnica' nije zaključak HND-a

06.11.2009 u 14:20

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Zdenko Duka opovrgnuo je danas da je tvrdnja o glavnoj urednici Informativnog programa HTV-a Hloverki Novak-Srzić kao "počasnoj obavještajnoj bojnici" ušla u zaključke nedavne HND-ove tribine o stanju na HTV-u.

Duka u priopćenju ističe da ta tvrdnja, koju je na tribini prije tri dana iznio novinar Denis Kuljiš, nije ušla ni u kakve zaključke HND-a, kako to u jučerašnjoj reakciji navodi Hloverka Novak-Srzić, pa niti u dopis koji je HND jučer poslao predsjedniku Programskog vijeća HRT-a Đuri Popijaču kojim ga je izvijestio o stavovima koji su izrečeni na HND-ovoj tribini.

"Osobno nisam niti znao da će Denis Kuljiš pročitati taj tekst (peticiju) o Hloverki Novak-Srzić, niti sam peticiju potpisao", kaže Duka.

Kuljiš je, naime, na tribini "HTV na prekretnici" najavio da će peticijom od Sabora i izaslanstva Europske komisije u Hrvatskoj tražiti da svojim političkim utjecajem pridonesu razrješenju Novak-Srzić. Tom je prilikom izjavio kako je "neprihvatljivo da osoba koja je djelovala ili koja još djeluje u kontraobavještajnoj službi s počasnim činom bojnice obnaša funkciju na javnoj televiziji".

Na tu je izjavu Novak-Srzić sinoć reagirala priopćenjem, nazvavši je "teškim lažima" te uvredom i klevetom, te je od nadležnih tijela HND-a zatražila utvrđivanje njegove odgovornosti. Navela je, pritom, da je Duka na toj tribini "u potpunosti prihvatio iznesene laži te ih, prema medijskim izvještajima, uklopio u zaključke održane tribine".