MILINOVIĆ UZVRAĆA UDARAC

Pobunjenim liječnicima kazne od 50 tisuća kuna

14.03.2009 u 10:38

Bionic
Reading

Za oko 700 ordinacija obiteljske medicine, koliko ih prema najnovijim podacima HZZO-a ne naplaćuje participaciju pacijentima uvedenu 1. siječnja, HZZO će idućeg tjedna pokrenuti postupak naplate štete koju su liječnici u bojkotu nanijeli budžetu HZZO-a, potvrdio je Tihomir Strizrep, v.d. direktora HZZO-a

To je ujedno prvi konkretan potez koji aktualni ministar zdravstva Darko Milinović pokreće protiv liječnika koji od početka godine bojkotiraju njegovu zdravstvenu reformu.

'Budući da se radi o direktnoj šteti nanesenoj HZZO-u, odnosno državnom proračunu, jedna od opcija koje će se koristiti prema liječnicima koji nisu izvršili svoju zakonsku obvezu bit će naplata počinjene štete, a ne samo kažnjavanje po ugovoru', ističe Strizrep, prenosi Novi list. Prva mjera prema liječnicima, dodaje, neće biti ni uskrata dijela glavarine, niti pokretanje pravosudnih postupaka, već poziv na dogovorno rješenje problema.

'Želimo najprije pokušati riješiti problem dogovorom, pa ćemo liječnike koji u posljednja dva i pol mjeseca ne naplaćuju participaciju obavijestiti o našem nalazu i iznosu počinjene štete i pozvati ih da je sporazumno plate', kaže Strizrep. Ako liječnici ne pristanu na vraćanje štete milom, pribjeći će se drugim metodama, a to je uskrata dijela glavarine, te naplata štete sudskim putem, najavljuje šef HZZO-a.

Dok u HZZO-u ne žele iznijeti službenu procjenu iznosa za koji su, kako tvrde, oštećeni zbog bojkota naplate participacije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u protekla dva i pol mjeseca, na osnovi prosječnog broja pacijenata koji dnevno prođu kroz ordinaciju u Novom listu su izračunali da će HZZO u prosjeku potraživati 52.500 kuna po ordinaciji, ili ukupno oko 37 milijuna kuna.

U ordinaciji s dvije tisuće pacijenata, dnevno liječnika u prosjeku posjeti oko 70 pacijenata. Uz participaciju od 15 kuna, koju plaćaju izravno ili kroz dopunsko osiguranje, prosječna bi ordinacija dnevno trebala naplatiti iznos od 1.050 kuna. Kako je od uvođenja participacije prošlo 50 dana, financijski gubitak po ordinaciji može se procijeniti na prosječnih 52.500 kuna, a za oko 700 ordinacija u bojkotu na ukupnih 36,7 milijuna kuna.