EKSPLOZIJE U IRAKU

Pobunjenici se dizali uzrak da ometu izbore

04.03.2010 u 20:51

Bionic
Reading

Niz smrtonosnih eksplozija u kojima je ubijeno 17 osoba uzdrmao je u četvrtak rano glasovanje na iračkim izborima i ukazao krhkost sigurnosti u Iraku uoči ključnih parlamentarnih izbora u nedjelju.

Iako su iračke snage sigurnosti raspoređene u punom broju u nastojanju da se zaštite glasači, tri eksplozije, napad raketom i dva samoubilačka bombaška napada, pokazala su sposobnost pobunjenika da izvrše krvave napade. Pobunjenici su najavili da će glasovanje omesti nasiljem.

'Teroristi su htjeli omesti izbore pa su se počeli dizati u zrak na ulicama', rekao je zamjenik ministra unutarnjih poslova Ajdan Halid Kader, odgovoran za održavanje sigurnosti tijekom izbora.

U četvrtak su glasovali oni koji neće moći doći na birališta u nedjelju. Velika većina tih prvih glasača bili su pripadnici iračke policije i vojske koji će na izborni dan raditi te neće moći glasovati. Drugi glasači su bili zatvorenici, medicinski radnici i pacijenti u bolnicama.

Vjeruje se da su mnoge žrtve napada bili pripadnici snaga sigurnosti koje su bombaši napali dok su čekali u redovima pre biralištima. Napadi su se dogodili u tri bagdadske četvrti.