NEPOŽELJNI SELJAK

Pobuna varaždinskog HDZ-a zbog župana

16.02.2009 u 09:39

Bionic
Reading

Nakon što su HSS-ovci u Međimurju odlučili koalirati za lokalne izbore sa svojim dosadašnjim partnerima iz SDP-a a ne s HDZ-om, što su hadezeovci jako loše primili, problemi u suradnji dviju stranaka pojavili su se i u susjednoj Varaždinskoj županiji. Sukladno dogovoru vodstava HDZ-a i HSS-a, zajedničkog kandidata u toj županiji trebali bi dati seljaci, no u tamošnjem HDZ-u teško se mire s činjenicom da će stoga morati podržati sadašnjeg župana Zvonimira Sabatija

Varaždinski HDZ-ovci, naime, ističu kako je njihova stranka na prostoru Varaždinske županije daleko jača nego HSS. Mi imamo 14 načelnika općina, preko 8.000 tisuća članova, a HSS skoro da i nema organizaciju na području naše županije. Imaju Sabatija i još dvojicu ljudi, to je sve, rekao nam je jedan od čelnih ljudi u HDZ-u Varaždinske županije, piše Novi list

Sabati je za župana izabran u lipnju prošle godine, nakon što je HSLS okrenuo leđa Radimiru Čačiću i s HDZ-om i HSS-om formirao novu većinu u županijskoj skupštini. Premda je HDZ imao osam, a HSS šest vijećnika županska dužnost pripala je Sabatiju koji je, kako naglašavaju hadezeovci, 'pokazao nevjerojatnu želju da se vrati na čelo županije'. Sabati je župan prvi put postao 1993., no smijenjen je dvije godine kasnije jer je nekoliko vijećnika HSS-a prešlo HDZ-u.

Ponovno se vlasti dočepao na lokalnim izborima 2001. kada ga je instalirala široka koalicija protiv HDZ-a. Ostao je župan do 2005. i Čačićeve uvjerljive izborne pobjede. U sklopu rušenja Čačića, Sabati je opet isplivao kao župan, ovaj put uz pomoć HDZ-a kojem je tada primarno bilo potjerati predsjednika HNS-a iz Varaždinske županije. Sada je ljudima u HDZ-u žao što su bili tako benevolentni prema Sabatiju, ali, čini se, da si više ne mogu pomoći.

– Koliko god mi bili protiv Sabatija na kraju ćemo se morati uklopiti u širu sliku odnosa između HDZ-a i HSS-a, kazao nam je naš sugovornik.

Sabati nam je jučer rekao da već danas očekuje da načelni dogovor o zajedničkom izbornom izlasku s HDZ-om.

– Između županijskih organizacija HDZ-a i HSS-a nema nikakvih problema, poručuje Sabati.

Međutim, neslužbeno doznajemo kako su u varaždinskom HSS-u svjesni rezervi što ih u HDZ-u imaju prema Sabatiju tako da se spremaju i za eventualni samostalni izborni nastup.

U nekim drugim važnim sredinama HSS i HDZ zaključili su već međusobnu suradnju. Tako je, primjerice, HSS odlučio u Zagrebu raskinuti aktualnu koaliciju s Milanom Bandićem i na izborima će za gradonačelnika podržati Jasena Mesića iz HDZ-a. Šef zagrebačkog HSS-a Darko Vuletić najavljuje da će u idućih desetak dana biti dogovoreni svi detalji.

– Ocijenili smo da nam je HDZ-ov program prihvatljiviji, rekao nam je Vuletić. Dodao je kako je posrijedi autonomna odluka organizacije HSS-a u Zagrebu.