U HONDURASU

Pobuna u zatvoru dovela do požara koji je odnio 13 života

30.03.2012 u 07:35

Bionic
Reading

Najmanje 13 ljudi izgubilo je život u požaru u zatvoru u sjevernom Hondurasu koji je u četvrtak izbio tijekom pobune zatvorenika, samo nekoliko tjedana nakon požara u jednom drugom zatvoru u kojem je poginulo više od 300 zatvorenika.

Zatvorenici su se pobunili u zatvoru u gradu San Pedro Sula, drugom po veličini gradu te zemlje poznatom po tekstilnoj proizvodnji i visokoj stopi nasilja među bandama. Požar je izbio tijekom pobune, pri čemu su dva zatvorenika izgorila, dok su ostalima odrubljene glave.

'U sukobu suparničkih bandi radi kontrole određenih područja zatvora stradalo je 13 osoba', rekao je čelnik lokalnog ureda tužitalja Marleni Banegas.

Honduras je pod sve većim pritiskom da poboljša svoj prenatrpani zatvorski sustav u kojem je smješteno 13.000 zatvorenika, a ima kapacitet za samo njih 7000. Više od polovice zatvorenika nikada nije osuđeno pred sudom.

Prošlog mjeseca u požaru u zatvoru Comayagua, blizu glavnoga grada Tegucigalpa, stradalo je 360 zatvorenika. Vlasti su kazale da je vatra slučajno izbila kada je cigareta zapalila madrac.