BIJEDNE PLAĆE U OUTSORCINGU

Pobuna: Splitski aerodrom od sutra ostaje bez čistačica?

26.04.2018 u 13:36

Bionic
Reading

Sedamdesetak čistačica u Zračnoj luci Split, koje na ovim poslovima rade mahom petnaestak do dvadeset godina, održalo je prosvjedni skup i najavilo da će već od sutrašnjeg dana ovaj aerodrom najvjerojatnije ostati bez njihovih usluga. Umjesto dosadašnjih plaća koje se kreću ispod tri tisuće kuna i uključuju rad u smjenama i vikendom, zahtijevaju najmanje 3,5 tisuća kuna plus putne troškove

Radi se o ženama koje već godinama čiste Zračnu luku i njen okoliš, kao i zrakoplove, a kako je ova usluga još odavno outsourcana - odnosno prepuštena privatnicima - trenutno su u statusu zaposlenica specijalizirane tvrtke Dubrovačke uslužne djelatnosti (DUD). Ugovori o radu istječu im upravo danas, u četvrtak.

'Rade već godinama, a samo im se poslodavci mijenjaju. Žive u strahu i ne žele o tome javno govoriti', kazao je za tportal njihov zastupnik, splitski odvjetnik Nevio Sanader.

Zračna luka Split periodično raspisuje natječaje za usluge čišćenja: u prijašnjim razdobljima svakih četiri godine, a odnedavno svakih dvije. Na posljednjem natječaju pobijedila je zadarska tvrtka Adriatic, no ona nije bila spremna ispuniti uvjete radnica i povećati im mizerne plaće, nego je odustala od posla, pa je izbor ponovno pao na drugoplasirani dubrovački DUD. Čistačicama je međutim dosta mizernih uvjeta rada.

  • +9
Prosvjed zaposlenica tvrtke DUD koje održavaju čistoću na aerodromu Resnik Izvor: Cropix / Autor: Mario Todoric / CROPIX

'Odlučile su da neće pristati na nove ugovore i plaću ispod tri i pol tisuće kuna. Od njih sedamdesetak, uspjeli su ih slomiti oko dvanaest. Ukoliko se tijekom dana ne dogodi neki kardinalni obrat, splitski aerodrom od sutra praktički neće imati usluge čišćenja', informirao nas je odvjetnik Sanader.

  • +26
Zračna luka Split Izvor: Cropix / Autor: Jakov Prkic / CROPIX

Same radnice nisu bile raspoložene za razgovor s medijima. Po njihovim tvrdnjama, Zračna luka nije u potpunosti izdvojila usluge čišćenja, nego trenutno zapošljava sedam čistačica, a one primaju dvostruko veću plaću.

'Djelatnice tvrtke održale su skup kojim su izrazile neslaganje sa svojim poslodavcem. Tridesetak posto poslova putem natječaja prepustili smo privatnim tvrtkama, a između ostalog usluge čišćenja. Svoje obveze redovito ispunjavamo', kazao je za tportal direktor Zračne luke Split Lukša Novak.

U novom natječaju za iduće dvije godine predviđen je povećani opseg poslova jer se očekuje otvaranje zgrade novog terminala, trostruko većeg od postojećeg, a u skladu s time povećana su sredstva za čišćenje i zapošljavanje većeg broja radnika.

'No mi po zakonu ne možemo propisati minimalnu cijenu rada i zaista ne znam kako će se razviti odnos tih radnica s njihovim poslodavcem. Bitno je da Zračna luka ispunjava sve predviđeno ugovorom i zasad nema apsolutno nikakvog utjecaja na normalno odvijanje prometa', kazao nam je Novak.

U upravi tvrtke Dubrovačke uslužne djelatnosti nisu željeli komentirati ovaj slučaj. Za tportal su poručili da se 'baš svi odgovorni nalaze na službenom putovanju'.