UPOZORENJE MINISTRU VARGI

Pobuna medicinskih sestara: Ne daju nam u EU!

11.04.2015 u 20:07

Bionic
Reading

Inicijativa medicinskih sestara i medicinskih tehničara zatražila je u subotu odgovornost Hrvatske komore medicinskih sestara (HKMS) koja svojim postupcima, tvrde, krši stečena prava svojih članova. U slučaju da ministar zdravlja Siniša Varga ne udovolji njihovim zahtjevima, spremni su pokrenuti cijeli niz aktivnosti za zaštitu stečenih prava i osiguravanje potpune demokracije u njihovoj staleškoj organizaciji različitim postupcima u Hrvatskoj i pred tijelima Europske komisije

Inicijativa medicinskih sestara - medicinskih tehničara temeljnog obrazovanja sastat će se u utorak, na vlastiti zahtjev, s ministrom zdravlja Sinišom Vargom. Tvrde da su u Hrvatskoj kao slobodna profesija postali žrtve samovolje i manipulacije rukovodstva HKMS-a predvođenog predsjednicom Dragicom Šimunec

Upozoravaju da se 'nepravda, samovolja i poslovanje suprotno načelima pozitivne prakse provodi već godinama', ali nezadovoljstvo je kulminiralo kad je HKMS odlučio 'sprečavati svoje članove u ostvarivanju svojih prava kao slobodnih profesionalaca u zemljama Europske unije'.

'Mnogobrojni članovi HKMS-a, koji ga financiraju milijunskim iznosima iz obavezne članarine, postali su žrtve stručne i profesionalne diskriminacije u zemljama EU-a i to ne od zemalja domaćina, već od HKMS-a, koji ni s čime pozvan ni ovlašten, čini sve kako bi naše, hrvatske, medicinske sestre, prikazao kao nekompetentne i kao jedino educirane za provođenje poslova pomoćnog osoblja u zemljama EU-a', upozoravaju iz HKMS-a.

'Ni s čime izazvan, a s očitim skrivenim namjerama, HKMS čini sve kako bi spriječio srednje medicinske sestre u ostvarivanju njihovih prava u Europskoj uniji nakon što je Hrvatska postala njena punopravna članica. Odbijanjem izdavanja potvrda, iznošenjem dodatnih i nepotrebnih informacija kojima se degradiraju srednje medicinske sestre, a sve kroz svoje javne ovlasti, HKMS kontinuirano i sistematski nanosi direktnu štetu svojim članovima, ali i nesagledive posljedice za ugled Hrvatske kao članice EU-a', upozoravaju iz Inicijative medicinskih sestara - medicinskih tehničara.

Posebno ih zabrinjava to što Ministarstvo zdravlja 'ništa ne čini kako bi spriječilo očigledno kršenje pozitivnih primjera u praksi te kršenje odrednica i direktiva i zaštite stečenih prava'.

Zbog svega toga Hrvatska i HKMS možda su jedina zemlja i jedina institucija koje se susreću s desecima predmeta na Europskoj komisiji u postupcima pritužbe na rad HKMS-a i neprovođenje regulative sestrinstva sukladno odrednicama Direktive 2005/36 EZ, odnosno Direktive 2015/55/EZ.

Između ostalog, medicinske sestre traže suspenziju svih javnih ovlasti HKMS-a dok se ne utvrdi činjenično stanje i provedu ostali zahtjevi te njihov povratak u nadležnost Ministarstva zdravlja i to Uredbom Vlade RH. Traže i prestanak plaćanja obavezne članarine HKMS-u, pokretanje javne rasprave o načinu regulative sestrinstva u RH i izmjene Zakona o sestrinstvu, hitno izdavanje potvrda s odobrenjem za samostalan rad za sve medicinske sestre - medicinske tehničare, članove HKMS-a sa završenim srednjoškolskim obrazovanjem i na njihov zahtjev, a sukladno jasno definiranim sadržajem, bez miješanja u regulative drugih zemalja članica EU-a.

Ukoliko ministar ne ispuni njihove zahtjeve, najavljuju i sindikalne akcije neposluha i bijeli štrajk.

Cijelo priopćenje Inicijative medicinskih sestara - medicinskih tehničara možete pročitati ovdje