SULUDI ZAKON IZ 2008.

Pobuna kumica zbog sira i vrhnja

27.12.2011 u 14:17

Bionic
Reading

Od prvog dana nove godine loše se piše svim kumicama koje dolaze u Zagreb prodavati sir i vrhnje iz ostalih županija, a njih je oko 90 posto, otkriva Hrvatska televizija

Zakon o hrani donesen još 2008. nalaže da se takvi proizvodi mogu prodavati samo na području iste ili susjedne županije, a grad Zagreb graniči samo sa Zagrebačkom županijom. Nitko ne zna zašto se zakon iz 2008. tek sada provodi, ali u Zagrebačkim tržnicama tvrde da se time želi izbrisati stoljetna tradicija grada.

Samo na području Križevaca bit će uništeno više od 250 gospodarstava i pitaju se kako preživjeti sljedeću godinu. Nagađa se da iza svega stoje prekupci i veliki proizvođači.

Takve zabrane nikada u povijesti tržnica nije bilo, a kazne za prekršitelje su od 5.000 do 15.000 kuna.

Miroslav PupićBakrač, glasnogovornik Zagrebačkih tržnica, vjeruje da će biti sluha te da će ta situacija izroditi nešto dobro. Naprosto ne možemo vjerovati da će nešto što je dobro, što funkcionira stoljećima, sada odjednom nestati, istaknuo je.

Takvom odlukom svi su ogorčeni. Obratili su se mnogima, održavali sastanke, pisali pisma, ali ništa nije pomoglo. Prema mnogima sporna odluka morat će se provesti.

Kumice nakon nove godine najavljuju prosvjede.