ZA AUTONOMIJU

Pobuna Hrvata u BiH zbog znanosti

09.01.2012 u 15:55

Bionic
Reading

Obrazovne vlasti iz četiri županije s hrvatskom većinom u Federaciji BiH odlučile su potpuno prekinuti komunikaciju s ministarstvom obrazovanja i znanosti Federacije BiH, smatrajući ga neustavnim i najavljujući da će surađivati jedino s državnim ministarstvom, objavljeno je nakon sjednice koordinacije hrvatskih ministara

'Svi ministri obrazovanja s hrvatskom većinom u Federaciji BiH na sastanku koordinacije jednoglasno su podržali i potpisali odluku. Za nas Federalno ministarstvo obrazovanja ne postoji', rekla je ministrica obrazovanja, kulture i športa Županije zapadnohercegovačke Helena Lončar.

Dodala je da vlast u Federaciji BiH nije poštovala odluku ustavnoga suda Federacije BiH, koji je ocijenio da je obrazovanje u isključivoj nadležnosti županija.

'Mi jesmo za svaku suradnju ali našu nadležnost niti možemo, a niti hoćemo ikomu prepustiti', dodala je Lončar.

Hrvatski ministri obrazovanja iz Posavske, Hercegbosanske, Zapadnohercegovačke i Srednjobosanske županije uputili su zaključke ministarstvu civilnih poslova BiH koje je nadležno i za obrazovanje, budući na državnoj razini ne postoji posebno ministarstvo obrazovanja, u kojima se navodi da žele s njima surađivati sukladno važećim zakonima i ustavu.

Ustavni sud Federacije BiH donio je odluku sredinom prošle godine da isključiva nadležnost u području obrazovanja u tome entitetu pripada županijama. Unatoč tome federalno ministarstvo obrazovanja je nastavilo s radom.