PREDSJEDNICA KOSOVA U ISTRI

Pobratimit će se gradovi Poreč i Prizren

05.06.2012 u 14:54

Bionic
Reading

Predsjednica Republike Kosovo Atifete Jahjaga s izaslanstvom posjetila je u utorak Poreč gdje su je srdačno dočekali istarski župan Ivan Jakovčić, porečki gradonačelnik Edi Štifanić, predsjednik Zajednice Albanaca u Istri Idris Sulejmani te brojni pripadnici albanske nacionalne manjine u Istri

Istarski župan Ivan Jakovčić zahvalio je predsjednici Atifete Jahjaga što se prilikom prvog službenog posjeta Hrvatskoj odlučila doći u Istru. Istaknuo je kako je njezin posjet više od simbolike, znak prijateljstva i naročito u ovom trenutku od iznimne važnosti.

'Nama je posebno važno da je predsjednica došla i u Istru, zato što je Istra multikulturalna regija u kojoj Albanci imaju svoju značajnu ulogu, kao i druge manjinske etničke skupine. Želimo da sve ono što je bilo na Balkanu naprosto povijest prekrije i da počnemo živjeti kako se u jednoj multikulturalnoj Istri živi', izjavio je novinarima Jakovčić. Najavio je da se dogovara bratimljenje gradova Poreča i Prizrena.

'Mislim da je to dobar put jer graditi mostove je uvijek dobro, a rušiti mostove često nažalost znači i puno mrtvih. Mislim, naravno, da je bolje graditi mostove', kazao je Jakovčić.

Predsjednica Atifete Jahjaga podržala je Jakovčićev prijedlog bratimljenja gradova. Napomenula je da Hrvatsku i Kosovo veže stoljetno prijateljstvo i da nikada nije bilo sukoba. Istaknula je kako uz Albance s Kosova i Janjevci kao hrvatska manjina na Kosovu doprinose dobrim odnosima i građenju mostova prijateljstva.

Predsjednicu Republike Kosovo novinari su, nakon susreta u porečkom hotelu Palazzo s pripadnicima albanske zajednice koji žive i rade u Istri, zamolili da komentira izjave novoizabranog predsjednika Srbije Nikolića.

'Kao što znate, Republika Kosovo je nezavisna i suverena država i ima svoj teritorijalni integritet i sada je Republika Kosovo priznata od strane svjetskih država i mi smo u snažnim prijateljskim odnosima sa SAD-om i državama Europske unije i izbori bilo gdje u drugim susjednim zemljama ne utječu na Republiku Kosovo. Što se tiče drugih izjava, moram reći da je Kosovo nezavisna država i neće biti dijeljenja Kosova, niti teritorijalnog niti razmjene stanovništva. Budućnost svih država regije je u europskim integracijama, nema druge alternative', izjavila je predsjednica Atifete Jahjaga.