VELIKI TEST DEMOKRACIJE

Pobjeda vladajućih stranaka na izborima u Armeniji

07.05.2012 u 12:39

Bionic
Reading

Republikanska stranka armenskog predsjednika Serža Sarkisjana pobjednica je nedjeljnih parlamentarnih izbora u Armeniji, prema preliminarnim podacima izbornog povjerenstva objavljenim u ponedjeljak

Sarkisjanova stranka osvojila je 44 posto glasova, dok je na drugom mjestu s 30 posto glasova stranka Napredna Armenija, dosadašnji partner republikancima u vladajućoj koaliciji koju vodi milijunaš i bivši hrvač Gagik Carukijan, objavilo je povjerenstvo nakon prebrojanih 75 posto glasačkih listića.

Izbori u toj zemlji na južnom Kavkazu protekli su u nedjelju bez ikakva nasilja, kakvo je obilježilo predsjedničke izbore prije četiri godine.

Očekuje se da će izborni prag prijeći još tri manje stranke te oporbena koalicija Armenski nacionalni kongres bivšeg predsjednika Levona Ter-Petrosjana

Ovi izbori smatraju se najvećim testom demokracije u toj bivšoj sovjetskoj republici nakon spornih izbora 2008. godine, kad su masovni prosvjedi okončani sukobima između policije i oporbenih pristaša u kojima je poginulo deset ljudi.

Vlasti u zemlji s 3,3 milijuna stanovnika obećale su poštene izbore za parlament koji ima 131 zastupničko mjesto. U predizbornoj kampanji dominirala su pitanja nezaposlenosti, siromaštva i imigracije, dok su dugogodišnji politički sporovi sa susjednom Turskom i Azerbejdžanom bili u drugom planu.

Izbore je nadgledalo više od 300 promatrača Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS).