IZVRŠNA I ZAKONODAVNA VLAST

'Po pitanju uredbi Vlada suzdržana o ulozi Sabora'

28.09.2011 u 16:33

Bionic
Reading

Saborski zastupnici u nastavku rada nakon burnog aktualnog prijepodneva, između ostalog, raspravili su i podržali Prijedlog zakona o ovlasti Vlade da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Sabora

Zakonski rok od godine dana u kojemu je Vladi prema ranijem zakonu bilo dopušteno da u zakonodavnoj delegaciji uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Sabora, ističe 7. listopada pa je potrebno usvojiti novi kojim se, kao i svake godine, ovlašćuje Vladu da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Sabora, osim izmjena državnog proračuna i propisivanja poreza te onih pitanja koja prema Ustavu Republike Hrvatske može uređivati samo Sabor.

Zakon se odnosi isključivo na razdoblje u kojemu Sabor ne zasjeda, dakle od 15. prosinca do 15. siječnja te od 15. srpnja do 15. rujna te s obzirom na nadolazeće parlamentarne izbore u razdoblju od dana raspuštanja ili isteka mandata Sabora. Vladine uredbe, prema odredbama Ustava, ne smiju nikako djelovati retroaktivno i prestaju vrijediti godinu dana od dana kada je Vladi udijeljena ovlast donošenja uredbi u zakonodavnoj delegaciji.

Podsjetivši da Vlada ne može mijenjati zakone vezane uz ljudska prava i slobode ili poziciju nacionalnih manjina te izborni sustav ili ustrojstvo zemlje, SDP-ov saborski zastupnik Josip Leko, kao i HNS-ov Miljenko Dorić pohvalio je Vladinu suzdržanost pri donošenju uredbi jer je Vlada temeljem prethodnoga zakona donijela samo jednu uredbu, i to Uredbu od 3. kolovoza 2011. godine o izmjeni Zakona o tržištu plina.

Međutim, smatra da je Vlada, kako bi spriječila pravnu nesigurnost, logično trebala i poslati prijedlog promjene zakona, koji bi usvojio Sabor, a ne da se remeti hijerarhija propisa, jer ipak samo Sabor može u konačnici mijenjati zakone. Dorić pak smatra da bi bilo dobro donijeti trajno zakonsko rješenje oko redoslijeda, jer o novom zakonu opet raspravljaju prije nego o izvješću o provedbi staroga.

HDZ-ov saborski zastupnik Emil Tomljanović, kao i kolegica mu Ana Lovrin, istaknuo je da nema ustavnih odstupanja u Vladinim uredbama, koje su potrebne u vrijeme kada Sabor ne zasjeda, nakon čega je završena rasprava i podržan Prijedlog zakona o ovlasti Vlade da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Sabora, o kojima će, kao i o drugim raspravljenim točkama zastupnici glasovati u petak.