PITANJE ZA ZORANA MAMIĆA

Po čemu je to Jovanović stranac u Hrvatskoj?

18.03.2013 u 12:16

Bionic
Reading

U povodu puštanja na slobodu izvršnog dopredsjednika Dinama Zdravka Mamića istu večer iz Pule se oglasio njegov brat Zoran Mamić. Prema državnoj agenciji Hini, ponašanje Zdravka Mamića – javno vrijeđanje ministra Jovanovića po nacionalnoj osnovi – objasnio je protivljenjem svog brata tome da ministar u Hrvatskoj bude 'stranac'

'Tu nije bilo nikakvog govora mržnje. Svi znamo da Zdravko za prijatelje ima muslimane, Srbe i sve ostale. Da je naš ministar Englez ili Francuz, on bi rekao isto, jer smatra da ministar ne može biti stranac', kazao je, kako citira Hina, Zoran Mamić novinarima nakon susreta Istre 1961 i Dinama.

'U tom je kontekstu izrečena izjava. Znači, ni kroz kakvu mržnju prema srpskom narodu i srpskoj manjini. Poručio bih dušobrižnicima i onim dvoličnim pametnjakovićima koji se ograđuju i koji daju komentare, počevši od najviših do najnižih, da se malo pogledaju u ogledalo. Treba ih biti sram', poentirao je Mamić mlađi.

Ako su prenesene riječi točne, valjalo bi da Zoran Mamić dodatno objasni svoj gornji iskaz. Naime, koliko je javnosti poznato, Jovanović je rođen u Rijeci, nema nijedno drugo državljanstvo osim hrvatskoga - posjeduje osobnu iskaznicu, domovnicu i tako dalje... Usput, Jovanović je i hrvatski branitelj.

Ispada da je Zoran Mamić, inače sportski direktor zagrebačkog Dinama i bivši profesionalni branitelj hrvatskih boja na nogometnim tratinama, u žešćem sukobu s poznavanjem zakona države u kojoj živi. On to možda ni ne zna, ali hrvatski zakon zabranjuje da inozemni građanin bude ministar u Vladi Republike Hrvatske. 

No to da je Željko Jovanović inozemni građanin, iliti stranac u Hrvatskoj, prvi put smo čuli u nedjelju od Zorana Mamića. Ukoliko drugi najmoćniji čovjek Dinama ima slučajno za predočiti ili uputiti na neke dokaze, bila bi to nesumnjivo opaka senzacija i razlog za seriju istraga unutar Vlade.

Druga je stvar međutim ako Zoran Mamić, koji, kako kaže, 'stoji iza svake bratove riječi', drži da je stranac u Hrvatskoj svaki onaj njezin građanin s putovnicom, osobnom iskaznicom, domovnicom itd. koji nije etnički Hrvat. U tom slučaju, koji je nažalost najvjerojatniji, braća su Mamić otvorila novo opasno poglavlje o hrvatskom šovinizmu i neobrazovanosti javnih osoba. 

Jer šovinizam ('ekstremni, agresivni nacionalizam koji teži sužavanju i uništavanju slobode drugih nacija, vjera, rasa i njihovih obilježja, raspirivanju mržnje i poduzimanju radnji protivnih pravima čovjeka i građanina') nije benigan, čak i kada je neosviješten. Moguće je, naprimjer, da Zoran Mamić nikad u životu nije o tome razmišljao, niti je ikada s razumijevanjem pročitao hrvatski Ustav. U tom temeljnom dokumentu hrvatske države, između ostalog, stoji (članak 44.): 'Svaki državljanin Republike Hrvatske ima pravo, pod jednakim uvjetima, sudjelovati u obavljanju javnih poslova i biti primljen u javne službe.'

Drugi ustavni članci štite nacionalne manjine, osiguravaju jednakost ljudskih i građanskih prava svih članova društva bez obzira na spol, nacionalno podrijetlo, vjersko opredjeljenje itd. 

Da nije tako, hrvatska država ne bi se mogla svrstati u demokratske zemlje, aplicirati za članstvo u EU ili graditi bilo kakvu međunarodnu reputaciju. Zadnji je put na ovom prostoru u vrijeme NDH zakonski okvir diskriminirao određene etničke skupine i, na temelju takvih zakona, ustaški je režim počinio teške zločine nad Srbima, Židovima, Romima, ali i Hrvatima koji su proturežimski djelovali, u logorima poput Jasenovca i na drugim mjestima. 

U Hrvatskoj, bez obzira na promjene političkih grupacija na vlasti, temeljne ustavne odredbe o jednakosti dio su školskog gradiva već odavno, pa je nejasno kako to da Zoran Mamić nije razumio zakone i civilizacijske dosege na kojima se temelji ideja suvremene Hrvatske. Možda je riječ i o zabuni, ali od svjedoka, novinara Hine, dobili smo potvrdu da su navedene riječi Zorana Mamića, izrečene u nedjelju u Puli, doslovan citat. Stoga još jednom molimo sportskog direktora Dinama da, ako mu je stalo do hrvatskih zakona, Ustava, odgoja i obrazovanja mladih ljudi te sličnih 'tričarija' na kojima počiva ova zemlja, objasni njenoj javnosti: po čemu je to ministar Željko Jovanović stranac u Hrvatskoj?