PRVE VLADINE ODLUKE

Plin za industrijske kupce najviše 2,13 kuna po kubiku

29.12.2011 u 14:53

Bionic
Reading

Osim rješavanja kadrovske križaljke, odnosno imenovanja zamjenika i pomoćnika ministara te privremenih ravnatelja Vladinih ureda, Milanovićev kabinet pozabavio se na zatvorenom dijelu prve sjednice i cijenom plina te odredio količinu tekućih naftnih goriva koja se smiju stavljati u promet na domaćem tržištu

Najviša razina cijene prirodnog plina, sukladno Vladinoj odluci, iznosit će u prva tri mjeseca iduće godine 2,13 kuna po prostornom metru. Ta će se cijena primjenjivati do 31. ožujka i odnosi se na povlaštene kupce, posebno za kupce kategorije poduzetništvo – industrijski kupci, koji obavljaju proizvodnu djelatnost s godišnjom potrošnjom plina manjom od 100 milijuna kubika plina. Cijena se ne odnosi na kategoriju kućanstava

Cijena od maksimalno 2,13 kuna po kubiku posebno će se primjenjivati za kupce koji kupuju plin radi proizvodnje toplinske energije za tarifnog kupca prema odredbama Zakona o proizvodnji, raspodjeli i distribuciji toplinske energije.

Prijašnja odluka o najvišoj razini cijene plina za povlaštene kupce propisivala je razdoblje od početka rujna do posljednjeg dana godine na izmaku. Izmjenom se omogućuje daljnja provedba navedene odluke, kako se navodi u Vladinom priopćenju, te se dodaje da se time omogućuje povlaštenim kupcima plina plaćanje iznosa kao u zemljama u okruženju te opstojnost i međunarodna konkurentnost na tržištu.

Vlada je donijela i Odluku o određivanju količine tekućih naftnih goriva koja se smiju stavljati u promet na domaćem tržištu, a ne udovoljava graničnim vrijednostima i drugim značajkama kakvoće tekućih naftnih goriva.

Odluka se odnosi na cijelu iduću godinu i stupa na snagu danom objave u Narodnim novinama.