korak pomirenja

Plenkovićev korak dalje: Nakon Miloševića u Kninu i Medveda u Gruborima, premijer ide na komemoraciju u Varivode

06.08.2020 u 19:18

Bionic
Reading

Hrvatska se okreće budućnosti, ali ne zaboravlja prošlost. Nakon poruka iz Knina kako svaka žrtva zaslužuje poštovanje, kao i da nevine žrtve nemaju naciju ili vjeru, Plenkovićeva Vlada je odlučila obići svako mjesto gdje su ljudi stradali u Domovinskom ratu.

RTL doznaje da će premijer Andrej Plenković otići u Varidvode, dok se danas u Uzdolju, u organizaciji Vijeća srpske manjine općine Biskupija, odala počast ubijenim srpskim civilima, za što nitko nije odgovarao.

Dan nakon poruka iz Knina okrenutih poštovanju i budućnosti, u Uzdolju je održana komemoracija za civline žrtve operaciji Oluja.

Mir se ne može graditi zanemarivanjem stradanja i da država ne može biti opravdanje za njih, poruka je s komemoracije u spomen na prije 25 godina osmero ubijenih mještana srpske nacionalnosti.

"Okupljat ćemo se i ubuduće da bismo čuli osudu ovog zločina. Okupljat ćemo se u najboljoj vjeri da ćemo poštujući stradanje, kroz koje su prošli naši sugrađani Hrvati i naši sunarodnjaci Srbi, stvoriti društvo mira", poručio je Milorad Pupovac.

Premijer će, doznaje RTL, ići na obilježavanje stradanja srpskih civila u Varivodama u rujnu. Dok ministar branitelja najavljuje iduće korake Vlade.

"Razmatramo i planiramo obići sve lokalitete gdje su učinjeni zločini poglavito i gdje su masovne grobnice", rekao je Tomo Medved.

''O tome kada će predsjednik Vlade obići koji lokalitet stradanja ili masovnu grobnicu, to će on vrlo jasno najaviti. Želim demantirati da apsolutno nije po srijedi nikakav konkretan dogovor vezano za konkretne posjete. Jučer je dostojanstveno obilježena 25. obljetnica VRO Oluja, iz Knina su poslane jasne poruke optimizma i pozivom svima da daju svoj doprinos izgradnji tolerantnog društva'', rekao je Medved za RTL.

Kazao je o tome kada će netko otići na koji lokalitet, to će biti jasno najavljeno.

''I do sada smo obilazili i nismo od toga radili nikakvu veliku pompu. Nastavit ćemo obilaziti jer to je civilizacijski čin. Odati počast civilnim žrtvama kao što to gotovo svakodnevno činimo, odajem počast našim hrvatskim braniteljima. To je u kontinuitetu politika naše vlade, tako ćemo i nastaviti'', objasnio je ministar hrvatskih branitelja.

Medved će, poznato je od ranije, zajedno s predsjednikom Milanovićem na obilježavanje u Plavno i Grubore, gdje su također ubijeni civili, Srbi. I gdje sela praktički više nema.

A jedinstvo oko temeljnih vrijednosti i poštovanja, trebali bismo gledati i u Vukovaru u studenom.

''Ja vjerujem da će to tako biti. I Vukovar i Škabrnja, ali naglašavam da ćemo kao i do sada, prisjetiti se svih žrtava na svim stratištima, jer to je naša obveza. To je civilizacijsko postignuće. Mi smo vrlo jasno komunicirali našu politiku, na tom tragu ćemo i nastaviti. Hrvatska danas može biti uzor mnogim zemljama u tom pogledu, a poglavito ako govorimo o Srbiji, čija retorika ovih dana je potpuno neprihvatljiva'', prokomentirao je Medved.