POREZ NA NEKRETNINE

Plenković zbunio sve: Treba li popunjavati papire ili ne? Ako ne, prijeti li vam kazna?

09.08.2017 u 14:11

Bionic
Reading

Najava stupanja poreza na nekretnine dignula je javnost na noge, a onda je u sinoćnjem razgovoru za Dnevnik HTV-a premijer Andrej Plenković najavio njegovu odgodu zbog slabe informiranosti javnosti, ne preciziravši na koji period. Nakon njegova istupa otvorio se niz pitanja, a građane sada najviše zanima trebaju li popunjavati upitnike koje su dobili i hoće li biti kažnjeni ako to ne naprave

U Zaprešiću, koji je među prvima građanima poslao upitnike, rok za njihovu dostavu je 31. kolovoza. Međutim, Željko Turk (HDZ) gradonačelnik tog grada zapadno od Zagreba, ali i predsjednik Udruge gradova koja je organizirala niz savjetovanja na temu poreza na nekretnine, kaže da njegova administracija radi i dalje na sređivanju stanja neovisno hoće li se primjena uvođenja poreza odgoditi ili neće.

'Stavili smo rok do 31. kolovoza u kojem građani trebaju popuniti anketne upitnike, ali nikome se neće ništa dogoditi ako to ne bude dostavljeno do tada posebno ako se primjena zakona odgodi. Ukoliko ne dođe do odgode onda mi moramo do 31. studenog na nivou lokane samouprave donijeti potrebne akte u gradskim Vijećima. Moj savjet je da građani popune upitnike i dostave ih jer i ako dođe do odgode primjene zakona materijal ostaje dobra podloga u sređivanju stanja i naplati komunalne naknade', kazao je Turk.

Ističe da je svatko normalan protiv uvođenja novih poreza, pa i on sam.

'Da me pitate jesam li protiv novog poreza rekao bih da jesam. Ali ovaj porez mijenja tri dosadašnja u naplatama, a to su spomenička renta, komunalna naknada i porez na kuće za odmor. Tri dokumenta postaju jedan i svakako je to dobro. Međutim, dojma sam, iako je zakon donesen prošle godine i znali smo da će na snagu stupiti ove, da u javnosti stvari nisu dobro shvaćene i da svakako treba poraditi na tome. Zato odgoda nije loša stvar', istaknuo je Turk.

Upitan koji je vremenski period potreban da javnost pohvata što je zakonodavac htio reći, Turk kaže kako bi na to pitanje mogao dati odgovor tek nakon 13. rujna kada će imati niz sastanka s čelnim ljudima gradova i kada će se vidjeti koliko su gradovi napravili po tom pitanju.