PREMIJER SVE ZNAO?

Plenković iz Sofije: Neka podizvođači u Agrokoru vrate novac! Ne dolazi u obzir to da HDZ i ja trpimo političku štetu!

17.05.2018 u 14:12

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković iz Sofije je komentirao najnovije mailove vezane uz pisanje lex Agrokora, u kojima se vidi da je znao za djelovanje tzv. grupe Borg, kazavši da je zakon zbog vremenske stiske, jer je Agrokoru prijetio kolaps, morao biti napisan na takav način te nije bilo vremena da se ide po standardnoj proceduri koja traje devet mjeseci. Odbacio je bilo kakvu političku odgovornost njega osobno, HDZ-a i Vlade te je pozvao podizvođače koji su se eventualno okoristili ovako napisanim zakonom da vrate novac Agrokoru

Objavljeni su novi mailovi vezani za donošenje lex Agrokora, iz kojih je vidljivo kako se premijer Andrej Plenković u više navrata sastajao s grupom savjetnika koji su ga pripremali, a koji su sami sebe nazvali grupa Borg.

Mailove je, kao i dosad, objavio portal Index.hr, navodeći kako se Plenković tri puta sastao sa savjetnicima iz grupe Borg te s njima razgovarao o donošenju lex Agrokora. Oporba traži raspuštanje Hrvatskog sabora i raspisivanje novih izbora.

Premijer se nalazi u Sofiji na samitu Europske unije i zemalja zapadnog Balkana, na kojem je komentirao događanja na samitu i aktualnosti iz vanjske politike, dok svi iščekuju što će reći o novim mailovima. Govoreći o sastanku s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kazao je da se radilo tek o kratkom razgovoru i da su se složili da je važno rješavati otvorena pitanja.

Na upit da se tri puta sastao s predstavnicima skupine Borg i kako kao pravnik nije našao ništa neobično kazao je da nije pratio medije do kraja kao ostali, ali da mu je jasno o kakvom se trendu i smjeru napada radi.

'Cijeli svoj rad i karijeru gradim na čestitosti i poštenju i što se tiče toga što radim, miran sam da ne mogu biti mirniji', kazao je i dodao da danas čuje mnogo generala poslije bitke iz oporbe i raznih interesnih skupina.

Vratio se natrag u prošlost i osvrnuo na kronologiju događanja oko Agrokora.

'U trenutku kada kompanija šuti i kad tjednima nije bilo informacija iz Agrokora, a sve informacije govore da kompaniji prijeti krah, imate tri scenarija: ne napraviti ništa, nacionalizirati kompaniju, što mi nikad nije dolazilo u obzir jer bi preko šest milijardi dolara dugova kompanije prešlo na državu, a treća opcija je iznjedrila ovo', kazao je Plenković, ističući da se sve moralo napraviti u kratkom roku, a sada se analizira koga se kontaktiralo oko izrade zakona.

  • +22
Susret lidera EU-a i zapadnog Balkana u Sofiji Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Ponovno je kazao da je sve napravljeno u dogovoru HDZ-a i Mosta. Plenković je naglasio da je važno da je Ustavni sud potvrdio da je zakon kvalitetan, a ušao je i u pravnu stečevinu Europske unije, što je dokaz međunarodnog priznanja.

'Da smo imali devet mjeseci vremena za izradu, vjerojatno bi bio perfektan, no nije bilo vremena i napravili smo što smo mogli u tom trenutku. Ono što mi je žao to je što se bavimo problemima u procesu koji su sada manje ozbiljni nego da se ništa nije napravilo. Želim da institucije rasvijetle baš sve', poručio je Plenković.

Jedino pravo ozbiljno pitanje za Plenkovića je pitanje podizvođača. 'Neka naprave jednu gestu i vrate kompaniji sve za što smatraju da je suvišno i nezasluženo', kazao je Plenković, a smatra da bi se tako priča zatvorila. Tvrdi da njega niti je itko pitao niti je znao tko će biti podizvođači i ne dolazi u obzir da osobno on ili HDZ i Vlada snose posljedice zbog toga.

'Način na koji se ovi mediji prezentiraju u javnosti smišljen je da se nekoga dovede u sumnju, a nema nikakve sumnje u tome da ako imate izvanredne okolnosti, morate tražiti brza i učinkovita rješenja. Ovo što je napravljeno je dobro', smatra Plenković.

  • +3
Presica na kojoj je Martina Dalić podnijela ostavku Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Napominje da su ukupni troškovi manji nego u nekim drugim zemljama, ali su i dalje veliki. 'Hrvatski proračun i državni troškovi rješavanja krize su nula kuna', naglasio je premijer iz Sofije.

Ponovio je da se zakon morao napraviti u kratkom roku te je zbog toga na takav način morao biti napravljen. Smatra da bi bilo gore da ništa nije napravio. 'Cilj je ostvaren i problem je riješen', smatra premijer.

Prethodno, dok u Hrvatskoj već mnogi zazivaju njegovu smjenu, Plenković je u Sofiji, na ulasku na samit lidera država članica Europske unije i šest država zapadnog Balkana, mirno poručio da se vidi na dužnosti premijera i 2020. godine, kada Hrvatska preuzima šestomjesečno predsjedanje Vijećem EU-a i kada planira organizirati sljedeći europsko-balkanski samit u istom formatu kao danas u Sofiji, javlja Vecernji.hr.

'Već je u zaključcima današnjeg samita zapisano da ću ja, kao predsjedajući Vijeća 2020., ponovno organizirati ovaj događaj', rekao je Plenković u izjavi za strane novinare na ulasku na samit.