slučaj kovač

HDZ uveo 'pravila ponašanja' u kampanji, a Plenković uputio poruku HDZ-ovcima: Očekujem ozbiljnost od kolega

16.09.2019 u 22:40

Bionic
Reading

U središnjici HDZ-a održana je zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. Nakon sjednice izjavu je dao premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

"Razgovarali smo o punoj i snažnoj podršci našoj kandidatkinji Kolindi Grabar-Kitarović i maksimalnom angažmanu svih članova i članica HDZ-a. Također, razgovarali smo o pripremamam sjednica Saboru, smjeru u kojem vodimo Vladu i smjeru u kojem vodimo državu. Na sjednici je bila čvrsta i jasna potpora smjeru koji je osigurao političku stabilnost i snažnije europsko i međunarodno pozicioniranje Hrvatske", kazao je Plenković.

Na pitanje o "pravilima igre", Plenković je, prenosi N1, istaknuo: "Svi ljudi koji su danas bili na sastanku su politički vrlo iskusni. I svi razumiju da je uvijek u svakoj izbornoj kampanji jasno da je važno imati koherentnu politiku stranke koja mora biti jedinstvena. Očekujem od svih da se suzdržavaju bilo kakvih aktivnosti koje imaju pozicioniranje u unutarstranačkoj kampanji, a koji disonantnim tonovima zbunjuju i članstvo i biračko tijelo."

"Očekujem puno ozbiljnost svih kolegica i kolega. Gledajući dosadašnji rad, mislim da svi trebaju biti dovoljno odgovorni i zreli da se ponašaju u interesu pobjede HDZ-a", dodao je premijer.

Kako piše Večernji list, pravilnik za predsjedničke izbore znači da nema više javnih kritika, nema javnih nastupa u kojima će se kritizirati predsjednička kandidatkinja, premijer Andrej Plenković, Vlada ili bilo koji od ministara. Pozivaju se na stranački statut i kažu da to nije “flaster na usta” njihovim članovima i da nije riječ o cenzuri nego da je to jednostavno pravilo ponašanja, kako se ponašaju sve moderne, demokratske stranke.

Upitan o izjavi da je Miro Kovač irelevantan, Plenković je rekao: "Vi ste pokušali moju rečenicu svesti na nešto što ona nije bila. Ja sam namjerno kazao ono što sam kazao prije nekoliko dana zbog toga da se prestane zbunjivati javnost i članstvo. U ovom trenutku cijeli HDZ podržava smjer kojim ova Vlada ide. Taj smjer znači uključivost HDZ-a u svojoj politici osobito prema zastupnicima manjina koji djeluju u Hrvatskom saboru".

Premijer je zaključno kazao kako će unutarstranački izbori u HDZ-u biti održani u roku.

  • +22
Sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Podsjetimo, definiranja "pravila igre" najavio je i glavni tajnik stranke Gordan Jandroković gostujući u Točki na tjedan N1 televizije komentirajući posljednje istupe Mire Kovača.

"Na Predsjedništvu i Nacionalnom vijeću definirat ćemo pravila igre. Ne može se voditi kampanja, a imati iz prvih redova one koji će je potkopavati. Ja koji sam dugo u HDZ-u nisam naučio da privatni interes ide ispred interesa stranke... Naš su prioritet predsjednički izbori i da Kolinda Grabar Kitarović bude predsjednica, te ćemo sve resurse podrediti tome. I u okviru takve kampanje za predsjedničke izbore netko može isticati svoje ambicije, ali da to ne bude štetno za stranku.".

Kazao je i kako ne isključuje mogućnost sabotaže Kolinde Grabar Kitarović upravo iz redova HDZ-a.