PREMIJER U BRUXELLESU

Plenković: Upozorili smo da je u BiH izigran duh Daytona

18.10.2018 u 17:07

Bionic
Reading

Nakon sastanka Europskog vijeća u Bruxellesu premijer Andrej Plenković komentirao je teme o kojima se razgovaralo, a kratko se osvrnuo i na dvije godine svog mandata na čelu hrvatske Vlade

'Jučerašnji sastanak o Brexitu, današnji redoviti sastanak s temom sigurnosti i migracija... Dio o migracijama je jako važan i bitan za nas, naglasio sam sve što se odnosi na zapadnobalkansku migrantsku rutu. Oko 5.000 migranata u 2017., 20 posto više u 2018., kvalitetno surađujemo sa susjednim zemljama, odlično surađujemo s Frontexom čiji zrakoplov operira iz Zadra... Važno je da se nastavi rad na zajedničkim aktivnostima, da europske snage čuvaju vanjsku granicu EU-a tamo gdje problem kreće, na granici turske i grčke jer oba migrantska pravca koja idu prema Hrvatskoj dolaze iz tog smjera. Uplatili smo 5,4 milijuna eura Turskoj, dali smo 600.000 eura za Afriku, dajemo adekvatnu kontribuciju za rješavanje ovog problema i podržali smo napore za reviziju europskog sustava azila...", rekao je premijer, prenosi N1.

Što se tiče stanja u Bosni i Hercegovini nakon izbora Željka Komšića u Predsjedništvo, rekao je:

"Pojasnio sam da smo zabrinuti zbog scenarija u kojem je u Federaciji većinski konstitutivni narod Bošnjaci izabrao člana Predsjedništva Hrvata suprotno volji Hrvata u BiH. Pojasnili smo da se time izigrao duh Daytona, da taj scenarij nije dobar za funkcioniranje BiH, niti za sva tri naroda, u ovom slučaju za hrvatski narod. Naš apel na članice EU-a da pomognu političkim akterima u BiH da usvoje novi izborni zakon koji bi bio pravedan i u skladu s presudom Ustavnog suda onemogućio ovakvu zlouporabu propisa koji je doveo do ove situacije.

Većina je tek nakon mog izlaganja shvatila dimenziju problema. Borisov, Orban, Sancez, Macron, Mogherini su podržali intervenciju. Zaključili smo da će biti provedena rasprava koja bi pomogla da se EU više angažira na onome što je propušteno ovaj izborni ciklus. Govorio sam to iz kuta zemlje koja je najangažiraniji odvjetnik europskog puta BiH, kao što su bile i sve vlasti RH u zadnjih 30-ak godina. Možemo biti što se tiče ove teme zadovoljni i odjekom i argumentacijom jer ih većina to još nije imala prililke ovako čuti."

Premijer Plenković spreman za drugi dan sastanka Europskog vijeća Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Krasnec/PIXSELL

S predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom i povjerenicom za vanjsku politiku i sigurnost Federicom Mogherini razgovarat će o široj slici, kaže premijer.

Kako ocjenjuje dvije godine svog mandata na vanjskopolitičkom planu?

"Što se tiče vanjske politike, imali smo brojne aktivnosti. Hrvatska predsjeda Vijećem Europe i Srednjoeuropskom inicijativom. Kvalitetno smo se pozicionirali na razini Europskog vijeća, da govorimo o onome što znamo najbolje. S te sam strane zadovoljan. Što se tiče otvorenih pitanja sa susjedima, sva su naslijeđena i brojna", kaže.

Što se tiče odnosa sa Slovenijom, "razgovarat ćemo o otvorenom pitanju granice, ne o arbitraži", kaže premijer.

Na pitanje o optužbama oporbe da Milan Bandić širi svoj klub i povećava HDZ-ovu većinu korupcijom, premijer kaže kako ne zna za te optužbe.

"On ima svoju stranku i nema veze s HDZ-om, ostalo pitajte njih", poručio je.