kurikularne peripetije

Plenković umjesto Vican? Vokić oduševljena, a Budak u nevjerici

01.09.2017 u 13:30

Bionic
Reading

Kako bi spasio Vladu, premijer Andrej Plenković uskoro bi, sudeći po najavama, mogao preuzeti i funkciju šefa Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, koje trenutno vodi rektorica zadarskog Sveučilišta Dijana Vican, a bezecirala ga je ministrica znanosti Blaženka Divjak. Je li Plenkovićevo preuzimanje PSP-a dobro ili loše rješenje?

Prema uvjerenju bivše ministrice prosvjete i sporta Ljilje Vokić, riječ je o dobrom rješenju za provedbu kurikularne reforme.  

'To je ispravno, sasvim u redu. Treba dati Povjerenstvo onima koji su odgovorni, a on je najodgovorniji, ne da ga date nekom drugom, a vi odgovarate. Ne može tako. Vidjela sam da ministrici nije baš pravo, barem po izrazu lica, ali mislim da je to najispravnije', rezonira Vokić.

Činjenica je međutim da je Andrej Plenković magistar pravnih znanosti i da, barem koliko je poznato, nema stručnih kompetencija u području odgoja i obrazovanja. U njegovoj veoma opsežnoj biografiji na osobnoj internetskoj stranici obrazovanje se spominje ravno dvaput. 

'Održao sam brojna predavanja, govore, tribine, okrugle stolove u suradnji sa strankom, županijama, fakultetima, udrugama i komorama, a posebno sam se usmjerio prema problematici mladih od obrazovanja, preko mobilnosti, do zapošljavanja', piše Plenković u prvoj instanci, u dijelu koji se odnosi na njegove aktivnosti u prvoj godini mandata u EU parlamentu. U drugom navratu obrazovanje spominje kao jedan od 20-ak elementa za 10 ključnih područja djelovanja HDZ-a.

Bivša ministrica ne misli da predsjednik PSP-a mora biti osoba sa stručnim znanjima u području kojim se bavi Povjerenstvo. 

'Ronald Reagan je bio glumac, a smatra se najboljim predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država zato što je ekipirao dobre i stručne ljude', obrazlaže Vokić. 

Upitana može li Plenković uspješno arbitrirati i ujediniti različite stavove u području kurikularne reforme, odgovara da je premijer 'pametan i obrazovan'. 

'Kako kaže moj ljubimac Meša Selimović: Ne skači u vodu ako ne znaš plivati. Premijer znade plivati; ako ništa drugo, unio je nekakav mir i normalnu, civiliziranu komunikaciju', ocjenjuje Vokić.

  • +4
Sjednica Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Napominje da, bez obzira na to tko bio na čelu PSP-a, ako se resoru ne osigura potreban novac - sve ostaje na razini priče. 'Dajte, molim vas. Koja je novina uvesti informatiku u škole, pa ona je uvedena kao izborni predmet prije 20 godina i djeca znaju više nego odrasli. Treba osigurati sredstva, postići da sve škole imaju jednu smjenu i osigurati uvjete da bi se radilo nešto. Ne možete u neuređenu kuću staviti novi namještaj', zaključuje Ljilja Vokić.     

Neven Budak: Hoće li premijer svakog tjedna satima sjediti na sastancima PSP-a?

Neven Budak, bivši predsjednik PSP-a i profesor na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, s nevjericom je primio vijest da premijer, prema informacijama HRT-a, pretendira zasjesti na čelo PSP-a. Kao tijelo koje ima ključnu ulogu u provedbi Strategije, Povjerenstvo se mora redovito sastajati i imati dubinski uvid u cijeli projekt.

'Premijer ni približno nema takav uvid, kao što vjerojatno nema ni vremena sjediti na sastancima Povjerenstva jer su to višesatni sastanci na tjednoj bazi - ako se hoće ozbiljno raditi', napominje Budak.   

  • +59
Prosvjedna akcija 'Čekajući tramvaj zvan obrazovna reforma' Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL

Dodatni je problem to što Plenković nema stručnih kompetencija za vođenje takvog tijela. 

'Nažalost, već iz sastava PSP-a, koji je on imenovao, bilo je jasno da zapravo ne razumije koje su zadaće tog povjerenstva. Bilo mu je važno da tamo budu predstavnici različitih političkih stranaka, a ne da budu stručnjaci iz područja obrazovanja. To što je netko bio ministar obrazovanja, ili državni tajnik u ministarstvu, ne znači da je on stručna osoba u području obrazovanja', ustvrdio je Budak. 

Po njegovu sudu, ministrica Blaženka Divjak na čelu Povjerenstva bila bi tek nešto bolje, ali također nesretno rješenje, jer PSP treba koordinirati rad više ministarstava i ne može ovisiti samo o Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

  • +50
Blaženka Divjak Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

'Bilo bi puno normalnije da je premijer ostavio bivši sastav PSP-a, koji se sastojao isključivo od nestranačkih ljudi, dobro upućenih u projekt', kaže Budak, kojega je na funkciju šefa Povjerenstva imenovao Hrvatski sabor 2014. godine, zajedno s članovima Petrom Bezinovićem, Vladimirom Mršom, Teom Matkovićem, Ignacom Lovrekom, Feđom Vukićem, Tomislavom Filetinom, Tihomirom Tomčićem i Eli Pijacom Plavšić.

Iako su imenovani na četverogodišnji mandat, vlada premijera Plenkovića raspustila je Povjerenstvo u siječnju 2017. i u veljači sastavila novi PSP, čiji je (ne)rad obilježen brojnim kontroverzama.