sjednica vlade

[VIDEO] Plenković: Umjesto Milanovića, koji se zahvalio na ponudi, Hrvatsku će sutra u Bruxellesu predstavljati Janša

09.12.2020 u 15:10

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković na početku današnje sjednice Vlade rekao je da zbog kašlja ostaje u izolaciji još nekoliko dana. Sutra ne može u Bruxelles na sastanak Europskog vijeća, a s obzirom da je predsjednik Zoran Milanović odbio prijedog da ide umjesto premijera, Hrvatsku će tamo predstavljati slovenski premijer Janez Janša, rekao je Plenković, koji je sjednicu vodio putem video-linka iz svog doma

Premijer Plenković nekoliko je puta zakašljao tijekom uvodnog govora.

'Danas sam se konzultirao s liječnicima. Kako imam još blaže respiratorne simptome, tj. kašalj, ostat ću u izolaciji još nekoliko dana. S obzirom da je sutra sastanak Europskog vijeća, razgovarao sam s predsjednikom Milanovićem. Ponudio sam mu, s obzirom da ja neću moći otići u Bruxelles sutra, da onda on ode u ime Republike Hrvatske. On je cijenio tu gestu, zahvalio se. S obzirom na sadržaj tema ocijenio je kako on ne bi išao u Bruxelles sutra. Na to sam predložio da ovlastimo slovenskog premijera Janeza Janšu da sutra predstavlja Hrvatsku, s čim se i predsjednik Milanović složio', izvijestio je Plenković, dodajući da je Janša sa zadovoljstvom prihvatio da sutra i preksutra predstavlja RH.

Vlada Izvor: Društvene mreže / Autor: Sjedncia

U četvrtak i petak održava se fizički sastanak na vrhu EU-a koji će biti posvećen mađarskoj i poljskoj blodadi europskog proračuna i plana oporavka, odnosima sa Sjedinjenim Državama i pandemiji.

>>> Plenković ostaje još nekoliko dana u izolaciji zbog blažih respiratornih simptoma

Premijer je istaknuo da je vrlo važno da se nastavi trend smanjenja broja zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj što je još uvijek 'vrlo zahtjevna zadaća'.

'Važno je da se svi zajedno pridržavamo mjera kako bismo smanjiti dinamiku epidemije pred Božić', poručio je Plenković.

Ministri Vili Beroš i Davor Božinović podnijeli su izvješće o stanju epidemije koronavirusa, a potom je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić predstavio Izvješće o izvršenim nabavama zaštitne opreme u svrhu provedbe mjera zaštite zdravlja i jačanja nadzora nad širenjem koronavirusa.

Ćorić je izvijestio da se Hrvatska usmjerila na izravnu suradnju s kineskim kompanijama od kojih je nabavljeno robe u vrijednosti 359 milijuna kuna, što je 77 posto od ukupno nabavljenih roba.

Od 17. ožujka do pripreme ovog izvješća, Ravnateljstvo za robne zalihe uložilo je preko 522 milijuna kuna u nabavu robe i usluga za provedbu mjera protiv koronavirusa.

Iz Europskog fonda za regionalni razvoj za potrebe tih nabava osigurano je 370 milijuna kuna bespovratnih sredstava, što čini oko 70 posto uloženih sredstava.

Zagreb: 27. sjednica Vlade RH Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade u Banskim dvorima su, između ostalog, bile izmjene Zakona o subvencioniranju stambenih kredita i Zakona o otocima. potom konačni prijedlog zakona o izvršavanju kazne zatvora, prijedlog zakona o provedbi Uredbe Vijeća (EU) 2017/1939 o provedbi pojačane suradnje u vezi s osnivanjem Ureda europskog javnog tužitelja ('EPPO').

Na dnevnom redu su, nadalje, bile izmjene Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, te prijedlozi raspodjela sredstava Fonda za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent za 2020. godinu kao i Fonda za udružene turističke zajednice za 2020. godinu. Usvojen je i prijedlog zaključka o uspostavi sustava ranog upozoravanja na rizike u poslovanju trgovačkih društava i drugih pravnih osoba u većinskom vlasništvu države, te prijedlog odluke o sudjelovanju u financiranju prilagodbe stana za stradalu vojnu osobu.