OSVRT NA USTAVNI SUD

Plenković: U ovoj orkestriranoj kampanji oporba gotovo navija za koronakrizu, to je neodgovorno

  • B. S.
  • Zadnja izmjena 29.06.2020 10:46
  • Objavljeno 29.06.2020 u 10:46
Bionic
Reading

Upitan za komentar informacije o tome da je Ustavni sud pokrenuo postupak ocjene ustavnosti mjera koje je Stožer civilne zaštite donio tijekom koronakrize (koju je u međuvremenu demantirao predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović), premijer Andrej Plenković ustvrdio je kako je u pitanju još jedan pokušaj oporbe da opstruira rad Vlade

'To je pokušaj oporbe da opstruira rad Vlade. Prva debata bila je na tu temu. Imali smo tzv. ustavnopravni i pravni aspekt zaštite pučanstva od zaraznih bolesti, sve što smo donosili bilo je u skladu s Ustavom i zakonom i osiguralo je Hrvatskoj odličan stožer, odlične mjere, minimaliziranje štete. Tu prvu bitku je oporba teško izgubila.

U ustavnopravnom smislu Vlada je bila u pravu, a ovo je još jedan pokušaj na trgu tih inicijativa od prije tri mjeseca nakon što je Sabor izglasao amandmane vezane uz Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Druga opstrukcija odnosila se na širenje panike zbog nedostaka zaštitne opreme, to je riješila Vlada. U Hrvatsku su slijetali avioni iz Kine, brodovi, nitko u zdravstvenom ili civilnom sustavu nije bio u situaciji da nešto nedostaje. Hrvatska ima svega i više nego dovoljno.

Potom su uslijedile teze o ekonomskim mjerama. Za razliku od njihovih strahova i prognoza da će Hrvatska imati 400 tisuća nezaposlenih, isplaćeno je više od dvije milijarde kuna naknada radnicima u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji. Premostili smo krizu.

Četvrta teza, po meni najgora jer je najneprimjerenija i najosjetljivija, a to je ova orkestrirana kampanja u kojoj oporba gotovo navija za koronu, takav dojam imam, to je neodgovorno. Želi politizirati bilo koju situaciju, to je ključna razlika između nas koji odgovorno brinemo i onih koji su imali krive procjene po bilo kojoj od ovih tema', rekao je Andrej Plenković, a prenosi N1.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal