sjednica vlade

Plenković o novim preporukama: Molimo osnivače da rastumače okolnosti kako bi se djeca krenula vraćati u škole

21.05.2020 u 12:32

Bionic
Reading

Dobro je da je datum izbora taman nakon hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije. Idemo u parlamentarne izbore nakon što je naša Vlada ostvarila brojna planirana postignuća. Uz stup odgovornog vođenja javnih financija dočekali smo šok Covida-19 na najspremniji mogući način. Malo je zemalja EU-a koje su toliko uložile u očuvanje radnih mjesta kao što smo to učinili mi, rekao je premijer Andrej Plenković na početku 231. sjednice Vlade koja se i danas održava u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici

Najavio je da će se potpora nastaviti sektorima u kojima će biti stvarnih i velikih problema u idućim mjesecima, te izrazio zadovoljstvo što će već idućeg tjedna, prema njegovim informacijama, biti postignuto rješenje sa sindikatima državnih i javnih službi 'na obostranu korist i zadovoljstvo'. Podsjetio je da bi se u normalnim okolnostima s 1. listopadom plaće povećale 18,3 posto, a u sektoru obrazovanja 23,5 posto.

>>> Vlada pregovara sa sindikatima, Mihalinec je, čini se, zadovoljan: Sve što je izvojevano štrajkom neće se dirati

'U ovim okolnostima, mislim da je dobro da svi pokažemo određeni signal odgode dogovorenih povećanja s obzirom na okolnosti u kojima smo se svi zajedno našli', rekao je Plenković.

Po pitanju povratka u škole, zamolio je osnivače škola da rastumače okolnosti kako bi se djeca krenula vraćati na nastavu.

'Vidjeli ste da se epidemiološka slika izrazito poboljšala u odnosu na prve preporuke. Ove preporuke omogućuju veći broj učenika u školama i ovom prigodom molim sve osnivače svih naših obrazovnih ustanova da u dogovoru s Ministarstvom znanosti i obrazovanja rastumače nove okolnosti ne samo u komunikaciji s ravnateljima i učiteljima, nego i sa roditeljima i da se u novim okolnostima shvati kako treba iskoristiti tjedne pred nama da unatoč nepredviđenim okolnostima naši učenici imaju mogućnost biti u razredima i dobivati onakvo obrazovanje u metodološkom smislu kakvo je izvorno i predviđeno', kazao je Plenković, dodajući da se roditelji 'slobodno mogu ohrabriti', da su se i u Europi svi počeli vraćati u škole te da će i ministar zdravstva, epidemiolozi i HZJZ ohrabriti taj povratak u Hrvatskoj.

  • +11
Sjednica Vlade RH Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoić

Vezano za mjere za otklanjanje potresa i objavljeni poziv Ministarstva državne imovine za financiranje najamnina za zamjenski stan, Plenković je najavio da će posebni tim predstavnika Ministarstva otići u SD Cvjetno naselje pojasniti onima koji su trenutno tamo što trebaju poduzeti kako bi se kandidirali za najam stana.

Istaknuo je da su sredstva osigurana ali i da svatko ima pravo tražiti dodatnu provjeru stručnjaka u slučajevima kada prilikom prve procjene šteta, kada su se stavljale oznake o uporabljivosti nisu dobili oznaku, a kasnije je došlo do oštećenja.

'S te strane ćemo izaći ususret tako da svi naši građani dostojanstveno žive u najkraćem mogućem roku', poručio je premijer.

Rekao je i da Ministarstvo graditeljstva s Ministarstvom zaštite okoliša rade na novom pozivu koji se odnosi na intervencije popravaka krovova, dimnjaka, ugradnju kondenzacijskih bojlera, koji će omogućiti svim sugrađanima da imaju toplu vodu.

Za sufinanciranje bojlera predviđeno je 8.000 kuna.

S obzirom da je Zakon o obnovi u javnoj raspravi, naglasio je da svi oni koji su imali sredstva, osiguranje i žele obnavljati svoju nekretninu to mogu raditi bez obzira na donošenje Zakona, odnosno ne moraju ga čekati.

Plenković je izrazio i zadovoljstvo preporukama Europske komisije Hrvatskoj u okviru Europskog semestra.

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade je odluka o pokretanju postupka za prestanak koncesije dane društvu Autocesta Rijeka-Zagreb i njegovo pripajanje društvu Hrvatske autoceste te izmjena odluke o osnivanju društva Autocesta Rijeka-Zagreb i dodjeli koncesije za građenje i gospodarenje autocestom Rijeka-Zagreb.

Na dnevnom je redu i odluka o provedbi privremene izvanredne mjere pomoći za proizvođače tovne junadi, tovnih svinja i janjadi za klanje s problemima u poslovanju uzrokovanih epidemijom COVID-19 te za subjekte koji posluju u odobrenim objektima za klanje papkara.

Također, na dnevnom je redu i odluka o pokretanju postupka za sklapanje Ugovora o zajmu između Hrvatske i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za Projekt oporavka nakon potresa i jačanja odgovora na COVID-19, kao i odluka o pokretanju postupka za sklapanje Ugovora o zajmu između Hrvatske i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za odgovor na krizu i podršku oporavku.