INTERVJU ZA RTL

Plenković misli da Bandić neće prijeći prag, a o Škori kaže: Njegovi partneri su prosuli toliko žuči na račun HDZ-a...To nije moje društvo!

24.05.2020 u 19:31

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković dao je detaljan intervju za RTL, u kojemu se osvrnuo na čitav niz tema. Za nekoliko dana najavio je objavu HDZ-ovog izbornog programa, a odaslao je par strelica na račun pripadnika oporbe i bivših koalicijskih partnera te istaknuo da HDZ namjerava sam pobijediti na izborima

'Program za izbore bit će predstavljen kroz nekoliko dana, vidjet ćete da je u njemu sve što hrvatskim građanima treba. Ponosni smo na sve što je ostvareno, predlažem analitičarima da pogledaju HDZ-ov program iz 2016. pa nek usporede. Zahvaljujući politici ove vlade plaće za ožujak dobilo je pola milijuna ljudi, u travnju i svibnju 600 tisuća ljudi', ponovio je Plenković te nabrojao niz drugih mjera iz mandata njegove vlade poput dizanja roditeljskih naknada i smanjenja poreza.

Još jednom je najavio da će i nakon lipnja vlada podržati tri sektora: promet, turizam i ugostiteljstvo. Istaknuo je da je zabilježeno 9000 novih osiguranika, dakle 9000 novozaposlenih.

Upitan za potencijalnu koaliciju s Domovinskim pokretom Miroslava Škore nakon izbora, Plenković isprva nije izravno odgovarao. 'HDZ ide na ove izbore da pobijedi, kao i zadnji put. Vidjet ćete kad HDZ pobijedi da ćemo osigurati vladu, a sigurno nećemo ići u koaliciji sa SDP-om', rekao je te se još jednom osvrnuo na SDP-ova predsjednika Bernardića, za kojeg je ocijenio da 'pokazuje nekompetenciju, nedoraslost, nezrelost, a najčešće uvrede i primitivizam'.

Na ponovljeni upit novinarke Damire Gregoret o suradnji s Miroslavom Škorom, rekao je 'Gospodin Škoro se pokazao kao sjajan partner SDP-a: oni su zajedno uz pomoć Mosta izabrali Zorana Milanovića za predsjednika. Tu priču sigurno dva puta nećemo gledati. Partneri gospodina Škore koji su toliko žuči i laži bacili na račun HDZ-a nisu moji partneri. To nije moje društvo!', istaknuo je.

Puno lijepih riječi nije imao ni za Milana Bandića, za kojega je rekao da mu se zamjerio u petak izjavom kako Vlada nije pokazala brigu za građane Zagreba. 'Ne vjerujem da Bandić može proći prag u ovoj situaciji, pogotovo nakon što je prije dva dana izjavio ono što je izjavio za potres', rekao je Plenković te ponovio da je u izradu zakona o Zagrebu uključio i struku. 'Sebi kao premijer ne bih mogao dopustiti da sam napravio zakon koji bi pogodovao nekome', istaknuo je.

Plenković nije išao u detalje o tijeku pregovora s potencijalnim kandidatima na listama HDZ-a kao što je Marijana Petir, a na izravno pitanje o tome hoće li na listi biti bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je rekao: 'Nisam siguran da ona želi nastaviti put u Saboru'. Upitan ima li za nju mjesta u Vladi, Plenković je odgovorio potvrdno: 'Zašto da ne. Mi smo ostali u dobrim odnosima'.

Govoreći o odlasku Ivana Penave, rekao je da to nije udarac za HDZ, nego njegov odabir. 'Oni koji udaraju po HDZ-u tri godine a izabrani su uz pomoć HDZ-a... Nama je bitan Nikola Mažar i svi ostali članovi HDZ-a u Vukovaru', rekao je.

Kad je riječ o mogućnosti uvrštavanja Alemke Markotić i Krunoslava Capaka na HDZ-ove liste, tvrdi da nisu o tome razgovarali. 'Ti ljudi su stručnjaci i profesionalci. Kad su bili u ozračju interneta tretirani kao struka, bili su gore, visoko. Nakon što su oporba i neki drugi akteri počeli kritizirati njihove mjere, odjednom to više nije bilo tako', rekao je.

Na kraju je premijer istaknuo kako će i njegova djeca ići u vrtić od ponedjeljka te još jednom istaknuo kako svi roditelji trebaju pustiti djecu u vrtiće i škole.