PREDSJEDNIŠTVO HDZ-A

Iz HDZ-a 'leti' najmanje 15 članova? Plenković: Nećemo tolerirati govor mržnje. Takvi ne zaslužuju biti dio najveće hrvatske stranke

11.11.2019 u 16:45

Bionic
Reading

Nakon što je za vikend buknula afera oko poruka koje su HDZ-ovci izmjenjivali na društvenim mrežama, u središnjici stranke održano je i Predsjdništvo. Glavna tema, poručio je nakon sjednice premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, bile su pripreme za kampanju Kolinde Grabar-Kitarović no razgovaralo se i o izjavama koje su se pojavile na zatvorenim Viber, WhatsApp i Facebook grupama

'Svaki član HDZ-a ima pravo govorenja i izražavanja, no nećemo tolerirati govor mržnje i nepreimjerene komunikacije koje su van svih uzusa elementarne pristojnosti, a kamoli lojalnog i odgovornog djelovanja članova stranke', poručio je nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a Andrej Plenković, osvrnuvši se tako na aferu koja je za vikend buknula u toj stranci.

Podsjetimo, zbog poruka u WhatsApp, Viber i grupama na Facebooku u kojima pojedinci iz HDZ-a šire mržnju, prijete ili tek kritiziraju politiku vodstva HDZ-a i samog Andreja Plenkovića vodstvo stranke odlučilo se na sankcije. 'Ja bih njih radije leđno niz Savu.' 'Može i da puštamo vence niz Dunav.' 'Dragi moji prijatelji, vi niste baš ni racionalni ni štedljivi. Vi znate koje bi opterećenje za proračun RH bilo zatvoriti tu gamad. Puno je jeftinije metoda “leđnog” plivanja niz Savu. Brzo, jeftino i ekološki osviješteno.' 'Metak u čelo.' 'Svakodnevno ga treba bojkotirat i njegovu ljevičarsku protunarodnu masonsku politiku.' - samo su dio poruka koje su se pojavile na tim grupama.

Kako piše 24sata, najmanje 15 članova HDZ-a izletjet će iz stranke zbog širenja govora mržnje, ali i pozivanja na glasovanje protiv kandidatkinje HDZ-a Kolinde Grabar Kitarović.

O eventualnim sankcijama Plenković je nakon sjednice Predsjedništva samo kratko poručio da je to odgovornost županijskih i gradskih organizacija čiji su to članovi.

Upitan je li on za oštre sankcije, Plenković je kazao: 'Onakvih par primjera koje ste vidjeli jučer ne zavrijeđuju da budu dio najjače, najodgovornije i najuspješnije hrvatske stranke'.

  • +8
Predsjedništvo HDZ-a Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Plenković je ponovio da će o sankcijama odlućivati časni sudovi. 'Žao mi je što ranije nisam znao za takve komunikacije, no sada oni koji su nadležni za to će poduzimati mjere', kazao je.

'Uvjeren sam da kolega Stier kao humanist i kršćanin ne podržava izjave koje garantiram ne bi odobrio ni Ivan Pavao II. na kojeg se on pozvao u svom komentaru. Moramo jasno staviti nečije ambicije za eventualno unutarstranačku kampanju i fakata, činjenica i odgovornog ponašanja stranke sukladno Statutu i etičkom kodeksu', kazao je Plenković.

Upitan hoće li biti sankcija za članove stranke ako podrže Miroslava Škoru, kazao je: 'Onaj koji je član HDZ-a, glasat će za kandidatkinju HDZ-a. Tko želi ići negdje drugdje, otvorena su mu vrata.'

Glavna tema sjednice Predsjedništva bila je kampanja kolinde Grabar-Kitarović. 'Program predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović bio je glavni smisao našeg sastanka - dogovaranje daljnjih aktivnosti i hodograma kampanje. Predstavljanje je bilo jako dobro, očekujemo mobilizaciju i potporu stranke, većine birača, budući da ona zaslužuje potporu za još jedan mandat. Na tom tragu ćemo zajednički raditi u tjednima pred nama', rekao je Plenković.